eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A baloldal nyert Szlovákiában, de ki alakíthat kormányt?

A hivatalos eredmények szerint is a baloldali SMER szociáldemokrata párt nyerte az előrehozott szlovákiai választásokat, rekord alacsony részvétel mellett. A Magyar Koalíció Pártja eddigi legjobb eredményét érte el, ám kétséges, hogy helyet kap-e az új kormányban. A magyarellenességéről ismert nacionalista párt, az SNS ugyanakkor kormánytényezővé válhat. A kérdés az: kinek ad kormányalakítási megbízást az államfő?

Pozsonyban a Központi Választási Bizottság vasárnap este kihirdette az előrehozott választások hivatalos eredményét, amely érdemben nem jelent változást az előzetes eredményekhez képest.

A várakozásoknak megfelelően az eddigi legnagyobb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette SMER szociáldemokrata párt nyerte, 29, 14 százalékos eredménnyel, és ezzel 50 mandátumhoz jutott a 150 tagú szlovák törvényhozásban.

A második helyen a jelenlegi kormányfő, Mikulás Dzurinda pártja, az SDKU végzett, 18,35 százalékkal és 31 mandátummal.

A harmadik helyért versengett az MKP és az SNS

Rendkívül szoros volt a küzdelem a harmadik helyért: sokáig a Magyar Koalíció Pártja foglalta el ezt a helyet, de a végső adatok szerint 5 ezrelékes előnnyel a magyarok elé került a szlovák nemzeti párt, az SNS, amely az utóbbi 4 évben nem volt tagja a parlamentnek. Mindkét párt 20 mandátumot tudhat magáénak.

Bugár Béla, az MKP elnöke az InfoRádióban azt hangsúlyozta, hogy pártjának még soha nem sikerült ilyen jó eredményt elérnie, mint a mostani 11,68 százalék.

"Rémisztőnek" nevezte ugyanakkor, hogy a nacionalista SNS-nek, amely szinte semmilyen szervezett kampányt nem folytatott, a magyarok elleni támadással és a homoszexuálisok kapcsán elejtett néhány durva kifejezéssel sikerült 11,73 százalékot szereznie.

A kommunisták nem jutottak be

Erőteljesen visszaesett a Vlagyimir Meciar nevével fémjelzett HZDS: 8,79 százalékos támogatottsággal, és 15 mandátummal rendelkezik. Az utolsó, hatodik helyen bejutó kereszténydemokraták 8,31 százalékos eredményt értek el, ami szintén erős pozícióvesztést,és 14 mandátumot jelent

Nem jutottak be a parlamentbe a kommunisták, akik a voksok mindössze 3,9 százalékát szerezték meg.

Fico baloldali kormányt ígér

A győztes párt elnöke, Robert Fico első reakciójában fantasztikusnak nevezte a SMER választási sikerét, és olyan kormány létrehozását ígérte meg, amely a baloldali értékeket fogja képviselni - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Megfigyelők szerint nagyon valószínű, hogy a nacionalista szlovák nemzeti párttal, az SNS-szel és a Meciar vezette HZDS-sel alakít majd kormányt, hiszen ez a hármas koalíció több mint 85 mandátummal bír a 150 tagú törvényhozásban.

Az államfő máshogy gondolja?

Ivan Gasparovic szlovák államfő ugyan már bejelentette, hogy hétfőn elsőként a győztes Robert Ficót fogadja és hallgatja meg, de nem sokkal dél előtt elhangzott nyilatkozatában az elemzők erősen arra utaló jegyeket vélnek felfedezni, hogy az államfő mégsem a SMER-nek adja a kormányalakítás lehetőségét, hanem egy nemzetközileg elfogadhatóbb koalíciós kormány, a megkezdett reformfolyamatokat továbbvivő kabinet felállása mellett készül dönteni - írja az MTI.

A hírügynökség szerint azonban nem sokkal később az államfő a Markíza Televíziónak már árnyaltabban nyilatkozott, nem zárkózva el a külföldön szalonképtelennek ígérkező SNS kormányzati szerepétől sem. Más vélemények szerint ugyanakkor Gasparovic a jobb- és a baloldali pártok közös kormányzásának a lehetőségét sem veti el.

AZ SNS a kormányban rossz hír lenne a magyaroknak

Bugár Béla szerint már az is nehezítheti a szlovákiai magyarok helyzetét, hogy az SNS bekerült a parlamentbe, hiszen így nagyobb teret kap a nacionalista párt a médiában, és nagyobb hatása lehet magyarellenes nyilatkozatainak.

A legrosszabb azonban az MKP elnöke szerint akkor lesz a helyzet, ha kormánytányezővé válik az SNS. Rádaásul elnökük, Jan Slota "maga jelezte, hogy belügyminiszter szeretne lenni. El lehet képzelni, hogy ez a magyar vidékeken mit jelentene" - jegyezte meg Bugár Béla.

A választási részvétel rekord alacsony, mindössze 54,67 százalékos volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×