eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Guantanamó - a világ tiltakozik

Az amerikai hatóságok szabadon akarták bocsátani a guantanamói fogolytáborban a hétvégén öngyilkosságot elkövetett foglyok egyikét. Maga az őrizetes azonban nem tudott erről - állítják ügyvédek. Az eset után az Egyesült Államokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy döntsön a fogvatartottak további sorsáról.

A foglyokat képviselő ügyvédek szerint a rabok kezdenek lelkileg összetörni. Az Egyesült Államok kormánya azonban pr-fogásnak nevezte a tripla öngyilkosságot.

Guantanamón továbbra is körülbelül 460 ember várja azt, hogy vagy vádat emelnek ellene, vagy elengedik.

A korábbi 41 öngyilkossági kísérlet sikertelen volt, a hétvégén azonban három rab is megölte magát.

Washington figyelemkeltő pr-kampánynak nevezte a tettet, amelyet úgymond mások és saját életüket sem kímélő emberek hajtottak végre. Mindhárom halottat "elkötelezett terroristának" nevezték.

Beszámoltak arról, hogy a magukat összecsavart ruhákkal felakasztó foglyok ruhával tömték ki az ágyukat, hogy az őrök azt higgyék, alszanak.

A foglyok érdekében fellépő ügyvédek ugyanakkor visszautasítják, hogy pusztán figyelemfelkeltésből követett volna el öngyilkosságot a három rab.

Zachary Katznelson, a 36 foglyot képviselő Reprise nevű jogvédő szervezet ügyvédje azt mondta, hogy az esetek a fogva tartottak kétségbeesett helyzetét mutatja.

"Úgy tűnik, mintha feladták volna a reményt. Ironikus, hogy  egyiküket el akarták engedni. Egy három tisztből álló bizottság minden évben megvizsgálja, hogy az egyes foglyok továbbra is fenyegetést jelentenek-e. Ennek a férfinak az esetében úgy döntöttek, hogy nem jelent fenyegetést, és elengedik. Neki azonban nem mondták meg, ez pedig felháborító" - vélte az ügyvéd.

Zachary Katznelson szerint a halott foglyokról szóló nyilatkozatok érzéketlenségről tanúskodnak, ugyanakkor úgy véli, hogy többről is szó van, mint a rabok sorsáról. Guantanamó jelkép, és amíg működik, lealacsonyítja Amerikát a világ szemében. Amerika így nem tud nemzetközi szereplőként fellépni.

A szélsőségesek propagandára használhatják fel. Azt mondhatják: az Egyesült Államok az emberi jogokról beszél, de amikor be is kell tartani az elveket, akkor megfeledkezik róluk. Ezért is fontos, hogy bíróság elé állítsák a fogva tartott embereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×