Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Guantanamó - a világ tiltakozik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai hatóságok szabadon akarták bocsátani a guantanamói fogolytáborban a hétvégén öngyilkosságot elkövetett foglyok egyikét. Maga az őrizetes azonban nem tudott erről - állítják ügyvédek. Az eset után az Egyesült Államokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy döntsön a fogvatartottak további sorsáról.

A foglyokat képviselő ügyvédek szerint a rabok kezdenek lelkileg összetörni. Az Egyesült Államok kormánya azonban pr-fogásnak nevezte a tripla öngyilkosságot.

Guantanamón továbbra is körülbelül 460 ember várja azt, hogy vagy vádat emelnek ellene, vagy elengedik.

A korábbi 41 öngyilkossági kísérlet sikertelen volt, a hétvégén azonban három rab is megölte magát.

Washington figyelemkeltő pr-kampánynak nevezte a tettet, amelyet úgymond mások és saját életüket sem kímélő emberek hajtottak végre. Mindhárom halottat "elkötelezett terroristának" nevezték.

Beszámoltak arról, hogy a magukat összecsavart ruhákkal felakasztó foglyok ruhával tömték ki az ágyukat, hogy az őrök azt higgyék, alszanak.

A foglyok érdekében fellépő ügyvédek ugyanakkor visszautasítják, hogy pusztán figyelemfelkeltésből követett volna el öngyilkosságot a három rab.

Zachary Katznelson, a 36 foglyot képviselő Reprise nevű jogvédő szervezet ügyvédje azt mondta, hogy az esetek a fogva tartottak kétségbeesett helyzetét mutatja.

"Úgy tűnik, mintha feladták volna a reményt. Ironikus, hogy  egyiküket el akarták engedni. Egy három tisztből álló bizottság minden évben megvizsgálja, hogy az egyes foglyok továbbra is fenyegetést jelentenek-e. Ennek a férfinak az esetében úgy döntöttek, hogy nem jelent fenyegetést, és elengedik. Neki azonban nem mondták meg, ez pedig felháborító" - vélte az ügyvéd.

Zachary Katznelson szerint a halott foglyokról szóló nyilatkozatok érzéketlenségről tanúskodnak, ugyanakkor úgy véli, hogy többről is szó van, mint a rabok sorsáról. Guantanamó jelkép, és amíg működik, lealacsonyítja Amerikát a világ szemében. Amerika így nem tud nemzetközi szereplőként fellépni.

A szélsőségesek propagandára használhatják fel. Azt mondhatják: az Egyesült Államok az emberi jogokról beszél, de amikor be is kell tartani az elveket, akkor megfeledkezik róluk. Ezért is fontos, hogy bíróság elé állítsák a fogva tartott embereket.