Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Montenegró kikiálthatja függetlenségét!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem hivatalos részeredmények szerint Montenegró kikiálthatja függetlenségét, mivel a népszavazáson részt vevő polgárok 56,3 százaléka a köztársaság önállóságára voksolt. Ahhoz, hogy Montenegró kiválhasson a Szerbiával alkotott államközösségből, az Európai Unióval egyeztetett kritériumok szerint a szavazók 55 százalékának kellett a függetlenségre szavaznia.

A 2002-ben tartott függetlenségi népszavazáson 66 százalékos részvétel mellett a szavazók 96 százaléka a szerbia-montenegrói államközösség fenntartása mellett voksolt.
/>
/>A népszavazást 3.400 külföldi és szerbia-montenegrói megfigyelő ellenőrzte.

A nemzeti hovatartozás nagy mértékben meghatározza a szavazók véleményét. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a polgárok 40,6 százaléka montenegróinak, 30 százaléka szerbnek, 9,4 százaléka bosnyáknak, 7,1 százaléka albánnak, 4,3 százaléka muzulmánnak és 1,05 százaléka horvátnak vallja magát. Felmérések szerint a montenegróiak 72,7, az albánok 95 százaléka, illetve a bosnyákok és a horvátok a függetlenség mellett szállnak síkra, a szerbek 82,5 százaléka viszont fenntartaná az államközösséget.

Emellett a földrajzi szavazatmegoszlás is erőteljesen kirajzolódik, ezért csalóka egy-egy település hangulatából az egész köztársaságra vonatkozó következtetéseket levonni. Podgoricában a polgárok többsége függetlenségpárti, és a fővárosban él a szavazásra jogosult polgárok közel negyede, 129 ezer ember. A történelmi főváros, Cetinje lakói szinte kizárólag szakadárok, és javarészt függetlenségpárti az albánok lakta délkeleti peremvidék is. A Szerbiával és Boszniával határos vidéken jobbára unionisták élnek, egyik bástyájuk Herceg Novi üdülőváros.