eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin

Montenegró kikiálthatja függetlenségét!

Nem hivatalos részeredmények szerint Montenegró kikiálthatja függetlenségét, mivel a népszavazáson részt vevő polgárok 56,3 százaléka a köztársaság önállóságára voksolt. Ahhoz, hogy Montenegró kiválhasson a Szerbiával alkotott államközösségből, az Európai Unióval egyeztetett kritériumok szerint a szavazók 55 százalékának kellett a függetlenségre szavaznia.

A 2002-ben tartott függetlenségi népszavazáson 66 százalékos részvétel mellett a szavazók 96 százaléka a szerbia-montenegrói államközösség fenntartása mellett voksolt.
/>
/>A népszavazást 3.400 külföldi és szerbia-montenegrói megfigyelő ellenőrzte.

A nemzeti hovatartozás nagy mértékben meghatározza a szavazók véleményét. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a polgárok 40,6 százaléka montenegróinak, 30 százaléka szerbnek, 9,4 százaléka bosnyáknak, 7,1 százaléka albánnak, 4,3 százaléka muzulmánnak és 1,05 százaléka horvátnak vallja magát. Felmérések szerint a montenegróiak 72,7, az albánok 95 százaléka, illetve a bosnyákok és a horvátok a függetlenség mellett szállnak síkra, a szerbek 82,5 százaléka viszont fenntartaná az államközösséget.

Emellett a földrajzi szavazatmegoszlás is erőteljesen kirajzolódik, ezért csalóka egy-egy település hangulatából az egész köztársaságra vonatkozó következtetéseket levonni. Podgoricában a polgárok többsége függetlenségpárti, és a fővárosban él a szavazásra jogosult polgárok közel negyede, 129 ezer ember. A történelmi főváros, Cetinje lakói szinte kizárólag szakadárok, és javarészt függetlenségpárti az albánok lakta délkeleti peremvidék is. A Szerbiával és Boszniával határos vidéken jobbára unionisták élnek, egyik bástyájuk Herceg Novi üdülőváros.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×