eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin

"Egy hónapja tudtam meg, hogy lebontják a házam"

Az InfoRádió megtalálta a horvátországi Vir szigetén lerombolt egyik ház magyar tulajdonosát. A férfi azt mondta: annak ellenére bontották el a házát, hogy azt jóval a megszigorított építési előírások előtt emelték.

A tulajdonost szerdán a rendőrök először nem is akarták beengedni a saját házába, hogy az ingóságokat kihozza. Ezt csak azután tehette meg, hogy a zágrábi magyar konzul a helyszínre ért.

Hivatalosan 18 magyar tulajdonú ingatlant érint Vir szigetén a bontási rendelet. Azokat az épületeket rombolják le a horvát hatóságok, amelyeket szabálytalanul, azaz túl közel emeltek a parthoz. A 2004-es szabályozás szerint 70 méternél közelebb a tengerhez nem szabad építkezni.

Egy hónapja tudta meg

Az InfoRádió megtalálta az egyik lerombolt ház tulajdonosát. A férfi névtelenséget kért szerkesztőségünktől. Egy hónapja tudta meg, hogy lebontják a házát. Noha horvát ügyvédje fellebbezett, arra válasz nem érkezett, csak egy elutasító határozat.

A szigorú építési szabályt 2004 augusztusában hozta a horvát hatóság, a magyar tulajdonos azonban azt mondta: bizonyítani tudja, hogy háza már 2002-ben állt.

Sok jóra nem számít

A fiatalember hiába próbálta leállítani a bontást, az nem sikerült neki. A hatóság a 2004-es törvényre hivatkozva lerombolta az épületet. A tulajdonos a rendőrség miatt csak nehezen tudta kihozni a házban lévő ingóságait.

Mint mondta, a szerződésében szerepel az a kitétel, hogy ha az ingatlan nem kapja meg a fennmaradási jogot, és lebontják, akkor a kivitelezők viselik ennek jogi és anyagi következményeit.

A férfi azonban sok jóra nem számít, mert fél, hogy az építő cégek azóta csődbe mentek. A bontást is a tulajdonosnak kell állnia. Ha ezt nem tudja kifizetni, telkét kell felajánlania a bontás áráért cserébe.

A horvát lapok címlapon hozzák a sztorit

Címlapon foglalkoznak a horvát napilapok a viri házrombolással. Az újságok azt emelik ki, hogy erős rendőri biztosítással kezdték meg a szabálytalanul fölépített ingatlanok bontását.

Két magyar apartmanház az első áldozat - ezzel a címmel közöl írást a Slobodna Dalmacija. Az újság megjegyzi, hogy a munkálatokat több száz rendőr biztosította, földön, vízen, levegőben.

A Jutarnji List szerint 500 belügyes védte a bontást, ráadásul a szigetre vezető hídon is mindenkit ellenőriztek. A lap idézi a viri önkormányzati vezetőt, aki azt ígérte: támogatni fogja azokat a tulajdonosokat, akik a megszigorított, 2004-es törvény előtt építették föl házukat a szigeten.

A horvátokat is megosztja az ügy

A Glas Istre szerint a viri vezetés kész a legjobb horvát ügyvédeket fölfogadni, hogy megakadályozza a bontásokat. A lap úgy tudja: 200 ezer kunát, azaz több mint 7 millió forintot hajlandó erre áldozni. Az újság helyszíni tudósításában megjegyzi, hogy a magyarok nagyon elégedetlenek, és sérelmezik, hogy csak az ő ingatlanjaikat bontják.

A napilapok internetes fórumát böngészve az derül ki, hogy a horvátok is megosztottak a kérdésben. Van, aki szerint az összes külföldi szabálytalanul fölépített házat azonnal le kell bontani, más ugyanakkor azt emeli ki, hogy ezzel elriasztják a befektetőket. Vannak olyan vélemények is, hogy először inkább a horvát politikusok illegálisan épített házait kellene lebontani, és csak azután a közemberekét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×