Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hírszerzési botrány: újságírókat figyeltek meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben egyre jobban dagad a német hírszerzés körül kirobbant botrány. A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint ugyanis a Hírszerző Szolgálat a 90-es évek óta német újságírókat is rendszeresen megfigyelt.

A Hírszerző Szolgálat tevékenységét évtizedeken át homály fedte. Működését a törvény kizárólag külföldön engedélyezi, azonban - mint egy bizalmas jelentésből kiderül - a 90-es évek óta belföldön is megfigyelés alatt tartott újságírókat, és attól sem riadt vissza, hogy szerkesztőségi kollégákat bízzon meg ügynöki feladatokkal - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

A felderítés kiterjedt a megfigyelt újságírók magánéletére is. Kiváltképpen a bíráló hangnemű cikkeiről ismert Spiegel és a Stern munkatársai álltak a Hírszerző Szolgálat érdeklődésének középpontjában, de a legnagyobb figyelmet a München közelében élő Erich Schmidt Eenbohmnak szentelték, aki 1993-ban könyvet adott ki a Hírszerző Szolgálatról.

A berlini kormány számára készült jelentés szerint a teljesen törvényellenes akciót azért indította a hírszerzés, mert tudni akarta, hogy mely munkatársai tájékoztatják bizalmasan a sajtót a szervezet működéséről. A Die Welt hétfőn arról számolt be, hogy az újságírók megfigyelését a Hírszerző Szolgálat korábbi vezetője személyesen rendelte el.