eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bosszú volt a londoni merénylet?

Kiszivárgott adatok szerint Tony Blair brit miniszterelnök titkosszolgálati jelentésekből pontosan tudta, hogy tavaly júliusban az iraki háború miatti bosszúból robbantottak fel londoni metrószerelvényeket mohamedán terroristák, mégis azt nyilatkozta, hogy ami történt, annak Anglia iraki beavatkozásához nem volt köze.

A Daily Mail című brit napilap úgy tudja, hogy kiszivárgott adatok szerint Tony Blair miniszterelnök megkapta júliusban a brit elhárítás három oldalas jelentését, miszerint az 52 halálos áldozatot követelő robbantások oka az iraki háború miatti bosszú volt - jelentette az InfoRádió londoni tudósítója.

Politikai okokból mégis úgy látta jónak, hogy az okokat az iszlám - úgymond - "ördögi ideológiájában" keresse, nem pedig abban, hogy Anglia, az Egyesült Államok oldalán, háborút indított Irak ellen.

Amikor a csapatok az ENSZ határozatát meg sem várva hadba léptek, a brit titkosszolgálatok a kormány nyomására segítettek okokat keresni a háborúra, később azonban megállapították, hogy a beavatkozás az Al-Kaida terrorszervezet malmára hajtotta a vizet: a felháborodott és feltüzelt brit mohamedán fiatalok között könnyebbé vált számára a toborzás, tehát növekedett az angliai terrorcselekmények veszélye.

Közös levelet írtak a titkosszolgálatok

Mikor tavaly júliusban a beszervezett muszlimok felrobbantottak több metrószerelvényt és egy autóbuszt, az elhárítás megállapítása szerint nyilvánvalóvá vált az ok: bosszú a háború miatt.

Tony Blair azonban ennek homlokegyenest az ellenkezőjét nyilatkozta. Ezért látta jónak most a három titkosszolgálat: az MI 5 az MI 6 és a lehallgatás főnöke, hogy közös átiratot küldjön a brit miniszterelnöknek.

A dokumentumot júliusban, az évfordulón szándékoztak átnyújtani, de a tartalma kiszivárgott. Ebben arra is felhívják a figyelmet, hogy amíg az iraki beavatkozás tart, fennáll további terrorcselekmények veszélye.

Igen rosszkor jött ez a kiszivárogtatás a brit miniszterelnök számára, hiszen pozíciója napról napra gyengül korrupciós ügyek, belpolitikai nehézségek és az iraki káosz miatt, s valószínű, hogy belátható időn belül leköszön kormányfői tisztéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×