eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Zavargás, gyújtogatás, karikatúrák

Libanonban és Szíriában súlyos zavargásokba torkollottak a hétvégi tüntetések, melyeket a Mohamed-karikatúrák európai lapokban való közlése váltott ki. A libanoni belügyminiszter lemondott, miután több ezer tüntető felgyújtotta Dánia bejrúti konzulátusát.

A rendőrség és a tiltakozók közötti összecsapásokban 28 ember megsebesült. Az incidens után Dánia arra kérte állampolgárait, hogy hagyják el Libanont. Szombaton a szíriai fővárosban, Damaszkuszban tüntetők megrohanták, majd felgyújtották a dán és a norvég nagykövetséget, a két diplomáciai képviselet dolgozóinak előzőleg sikerült elhagyniuk az épületeket.

Norvégia kártérítést követel Szíriától a történtek miatt. Közben a világ vezető iszlám szervezete elítélte a gyújtogatásokat.

Vasárnap a francia és a belga fővárosban több ezres békés tüntetés volt a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt.

Irakban iszlámista fegyveres csoportok támadásokkal fenyegették meg az országban állomásozó dán katonákat és minden olyan ország polgárait, amelynek sajtója közölte a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, Irán pedig visszahívta Koppenhágába akkreditált nagykövetét.

Magyarországon két iszlám egyház arra kérte a kormányt, hogy határolódjon el az iszlám vallást és a muzulmánokat sértő sajtókampánytól. A felháborodást kiváltó karikatúrák közül néhányat két országos terjesztésű magyar lap is közölt.

Damaszkusz a felelős?

A damaszkuszi kormányt tette felelőssé az Egyesült Államok azért, hogy az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt feldühödött tüntetők százai felgyújtották a két európai ország szíriai nagykövetségét. A Fehér Ház szóvivője megbocsáthatatlannak nevezte, hogy nem tudta szavatolni diplomáciai külképviseletek biztonságát.

Elítélte az európai országok damaszkuszi nagykövetségei elleni támadásokat az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria is.

Berendelték a magyar nagykövetet

Szombaton a pakisztáni külügyminisztérium a Mohamed-karikatúrák ügyében berendelte kilenc európai ország, köztük Magyarország diplomáciai képviselőjét. Az iszlámábádi külügyminisztérium szóvivője szerint azért döntöttek így, hogy erőteljesen tiltakozzanak az istenkáromlást megvalósító karikatúrák megjelentetése, illetve újraközlése miatt.

A behívott országok listája: Magyarország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Hollandia, Norvégia és Csehország.

Irán gazdasági szankciókkal fenyeget

Közben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök utasította kereskedelmi miniszterét, hogy vizsgálja meg a gazdasági kapcsolatok megszakításának lehetőségét Dániával és mindazon országokkal, ahol leközölték a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat.

Az Arab Liga imázst javítana

Az egyiptomi fővárosban tartott tanácskozás után az Arab Liga tagjai közölték: a tájékoztatási miniszterek által eldöntött imázsjavító kampányra több mint 20 millió dollárt különítenek el az arab országok.

A miniszterek megegyeztek abban is, hogy az ENSZ-hez fordulnak a több európai újságban megjelent Mohamed-karikatúrák ügyében.

Állást foglalt az ügyben a Vatikán is. A pápai állam a vallásos meggyőződés tiszteletének fontosságára hívta fel a figyelmet a Mohamed prófétáról megjelent gúnyrajzokkal összefüggésben. Kofi Annan az erőszak ellen

Kofi Annan az erőszak ellen

Az erőszak beszüntetésére szólította fel a Mohamed karikatúrák európai közlése miatt tüntető muzulmánokat az ENSZ főtitkára. Kofi Annan szóvivője úgy fogalmazott: megértik a demonstrálók érzelmeit, de haragjuk nem igazolhat semmiféle erőszakot.

A világszervezet főtitkára felszólította a muzulmánokat: fogadják el a karikatúrákat megrendelő és először közlő dán lap bocsánatkérését.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×