eur:
368.07
usd:
344.39
bux:
48178.84
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Eddig 468 túlélőt találtak

A túlélők és a biztonsági szolgálatok egyaránt a komp legénységét hibáztatják a katasztrófáért, mert későn kezdték meg a mentést. Vasárnap délig 468 életben maradt utast sikerült kimenteni a tengerből, és 195 halálos áldozatot emeltek ki. Annak az esélye, hogy az eltűnt 751 személyből további túlélőkre találnak a 19-20 fokos vízben, szakemberek szerint roppant csekély.

Az egyiptomi állami televízió vasárnap "jónak és gyorsnak" minősítette a mentőakciót. Túlélő utasok viszont azt állítják, hogy az első mentőhajók csak tíz órával a Szalaam 98 vesztét okozó tűz kitörése után érkeztek meg.

Egy tengerésztiszt, aki szintén túlélte a tragédiát, az egyiptomi főügyésznek elmondta: a szaúd-arábiai kikötőből történt indulás után másfél órával keletkezett tűz az alsó fedélközben. A lángok elfojtásához a legénység nagy mennyiségű tengervizet szivattyúzott a hajóra. Feltételezhető, hogy a jelentős víztömeg okozta a hajó felbillenését és elsüllyedését - vélte a tiszt.

Életben maradt utasok szerint a tragikus események láncolata akkor kezdődött, amikor a legénység a kitört tűz dacára úgy döntött: folytatják az utat Egyiptom felé. Tették ezt annak ellenére, hogy a szaúdi part még alig 20 mérföldre, az átellenes part viszont 110 mérföldre volt akkor. Vagyis a visszafordulás nagyobb esélyt kínált volna a szárazföld elérésére, illetve a szaúdi kikötőkből elindított mentőhajók időbeni érkezésére.

"Szóltunk a matrózoknak, hogy forduljanak vissza és hívjanak segítséget, de ők erre nem voltak hajlandók, s azt mondták, hogy minden rendben van" - mondta el Ahmed Abdel Vaháb 30 éves egyiptomi vendégmunkás, aki Szaúd-Arábiában keresi a kenyerét. A megnyugtatás dacára az utasok között pánik tört ki, mire a legénység sokukat - főként nőket - bezárt a kabinjukba.

Amidőn a lángok teljesen elharapóztak, a nem bezárt utasok a komp egyik oldalára menekültek. Ekkor robbanás hallatszott, majd a vihar által felkorbácsolt hullámok - a német ZDF televízió 7 méter magas hullámokról számolt be - felborították az egyensúlyát vesztett hajót, amely perceken belül elsüllyedt.

A komphajó fedélzetén összesen 1414 ember utazott, köztük 1200 egyiptomi és 100 szaúdi állampolgár. Az alsó fedélközben, ahol állítólag a tűz keletkezett, 220 gépjármű volt.

Hoszni Mubarak egyiptomi államfő az egyik kórházban nyilatkozva elrendelte, hogy minden egyes áldozat családja 5200 dollár kártérítést kapjon, míg az életben maradt utasoknak fejenként 2600 dollár fájdalomdíjat fizet a kormány. "Imádkozunk azért, hogy a mindenható Isten a vértanúi közé emelje az áldozatoka" - jelentette ki az elnök.

Címlapról ajánljuk
Gátrobbantás - Nem véletlen, hogy erre most került sor

Gátrobbantás - "Nem véletlen, hogy erre most került sor"

Ukrajna szerint Oroszország robbantotta fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint is orosz érdek húzódhat meg az esemény mögött.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Hamarosan élesedik a kormány legújabb csodafegyvere a boltok ellen

Hamarosan élesedik a kormány legújabb csodafegyvere a boltok ellen

Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A Gazdasági Versenyhivatal, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott munkacsoport – az Agrárminisztérium képviselőivel együtt – ma azokkal a kiskereskedelmi láncokkal egyeztetett, amelyek kötelezően csatlakoznak majd az online árfigyelő adatbázishoz. A megbeszélésen elhangzott: a rendszer készen áll a tesztelésre. A vonatkozó sajtóközlemény szerint a kiskereskedelmi cégek képviselői elmondták, hogy mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×