Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Saront hétfőig kómában tartják

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még egy napig mesterséges kómában és lélegeztetőgépen marad Ariel Saron izraeli miniszterelnök - közölték vasárnap a jeruzsálemi Hadassza kórházban orvosi források, akiket az izraeli katonai rádió idézett.

A források szerint ezt a döntést hozta a Saront kezelő orvoscsapata legutóbbi CT-vizsgálat befejeztével.

Az izraeli miniszterelnök állapota "folyamatosan javul", de még válságos - tájékoztatta vasárnap kora délután az újságírókat Slómó Mor-Jószéf, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy - hacsak nem áll be változás a beteg állapotában - hétfőn reggel az orvosi konzílium után megkezdik fokozatos felébresztését a mesterséges kómából, megállapítandó, milyen mértékű kárt okozott agyában a szerdai súlyos agyvérzés. Az altatók mennyiségének fokozatos csökkentése mellett megvizsgálják az idegrendszer működését is.

Mor-Jószéf közölte, hogy Saron agyában a duzzanat visszahúzódott, minden más érték, így a koponyaűri nyomás, a vérnyomás és a pulzus a normális határértékeken belül van, a beteg láztalan. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy hétfőn nagyjából ugyanebben az időpontban tájékoztathatják ismét a sajtót.

Gazdig Gyula, egyetemi tanár Közel-Kelet szakértő szerint az orvosi vélemények alapján egyértelmű, hogy a súlyos agyvérzésen átesett Ariel Saron izraeli kormányfő már nem térhet vissza a politikai életbe.

Az izraeli lapok egyre többet írnak a Saron utáni korszakról, a különböző személyi kombinációkról és a kormányfő által nemrég létrehozott Kadima párt kilátásairól – mondta Gazdig Gyula az InfoRádióban.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a pártban számos jelentős politikai személyiség van, köztük például Simon Perez volt külügyminiszter.

A jobboldali Likudból a Kadimába átlépő politikusok úgy vélekednek, hogy a párt szétesik, ha ő kerül hatalomra – tette hozzá.

Gazdig Gyula elmondta, hogy az izraeli-palesztin viszonyt nagymértékben befolyásolja majd a palesztin választás végeredménye, amelyen a jelenlegi várakozások szerint jól szerepel majd a radikális Hamász.

Izrael valószínűleg a palesztin politikai megosztottságra hivatkozva még óvatosabban tesz újabb lépéseket a rendezési folyamat részeként – közölte az egyetemi tanár.

Gazdig Gyula szerint elképzelhető, hogy Izrael a jövőben egyoldalúan kivonul Ciszjordánia keleti részéről, ahol elszigetelt zsidó települések vannak.

A végleges rendezés legfontosabb kérdéseiről – Jeruzsálem ügye, a palesztin menekültek problémája, a vízmegosztás – még messze van a megállapodás – tette hozzá.

Az izraeli kormányfőt szerda este vitték kórházba Jeruzsálemben, miután újabb agyvérzést kapott. Ariel Saron azóta három műtéten esett át.