eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Saront hétfőig kómában tartják

Még egy napig mesterséges kómában és lélegeztetőgépen marad Ariel Saron izraeli miniszterelnök - közölték vasárnap a jeruzsálemi Hadassza kórházban orvosi források, akiket az izraeli katonai rádió idézett.

A források szerint ezt a döntést hozta a Saront kezelő orvoscsapata legutóbbi CT-vizsgálat befejeztével.

Az izraeli miniszterelnök állapota "folyamatosan javul", de még válságos - tájékoztatta vasárnap kora délután az újságírókat Slómó Mor-Jószéf, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy - hacsak nem áll be változás a beteg állapotában - hétfőn reggel az orvosi konzílium után megkezdik fokozatos felébresztését a mesterséges kómából, megállapítandó, milyen mértékű kárt okozott agyában a szerdai súlyos agyvérzés. Az altatók mennyiségének fokozatos csökkentése mellett megvizsgálják az idegrendszer működését is.

Mor-Jószéf közölte, hogy Saron agyában a duzzanat visszahúzódott, minden más érték, így a koponyaűri nyomás, a vérnyomás és a pulzus a normális határértékeken belül van, a beteg láztalan. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy hétfőn nagyjából ugyanebben az időpontban tájékoztathatják ismét a sajtót.

Gazdig Gyula, egyetemi tanár Közel-Kelet szakértő szerint az orvosi vélemények alapján egyértelmű, hogy a súlyos agyvérzésen átesett Ariel Saron izraeli kormányfő már nem térhet vissza a politikai életbe.

Az izraeli lapok egyre többet írnak a Saron utáni korszakról, a különböző személyi kombinációkról és a kormányfő által nemrég létrehozott Kadima párt kilátásairól – mondta Gazdig Gyula az InfoRádióban.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a pártban számos jelentős politikai személyiség van, köztük például Simon Perez volt külügyminiszter.

A jobboldali Likudból a Kadimába átlépő politikusok úgy vélekednek, hogy a párt szétesik, ha ő kerül hatalomra – tette hozzá.

Gazdig Gyula elmondta, hogy az izraeli-palesztin viszonyt nagymértékben befolyásolja majd a palesztin választás végeredménye, amelyen a jelenlegi várakozások szerint jól szerepel majd a radikális Hamász.

Izrael valószínűleg a palesztin politikai megosztottságra hivatkozva még óvatosabban tesz újabb lépéseket a rendezési folyamat részeként – közölte az egyetemi tanár.

Gazdig Gyula szerint elképzelhető, hogy Izrael a jövőben egyoldalúan kivonul Ciszjordánia keleti részéről, ahol elszigetelt zsidó települések vannak.

A végleges rendezés legfontosabb kérdéseiről – Jeruzsálem ügye, a palesztin menekültek problémája, a vízmegosztás – még messze van a megállapodás – tette hozzá.

Az izraeli kormányfőt szerda este vitték kórházba Jeruzsálemben, miután újabb agyvérzést kapott. Ariel Saron azóta három műtéten esett át.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×