eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Meghalt a Mussolinit foglyul ejtő partizán

Nyolcvanegy éves korában meghalt Urban Lazzaro olasz partizán, aki a II. világháború végén foglyul ejtette Benito Mussolinit. A Bill néven is ismert férfi állította meg azt a német teherautót, melyen a fasiszta diktátor menekülni próbált.

A Garibaldi Brigád partizánjaként 1945. április 27-én Urbano Lazzaro állította meg azt a német teherautót Dongo falunál, az olasz határ közelében, amelynek rakterében ült német egyenruhában Benito Mussolini.

A Duce (Vezér) azt követően próbált meg külföldre szökni az országból, hogy bábkormánya összeomlott. A partizánok egy nappal elfogása után kivégezték.

A háború után Urbano Lazzaro és néhány társa bíróság elé került, mivel azzal gyanúsították őket, hogy közük volt annak az aranyszállítmánynak az eltűnéséhez, amit Mussolini állítólag magával vitt. Egyes beszámolók szerint az arany az Olasz Kommunista Párthoz került. A vizsgálat a mai napig tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×