eur:
390.69
usd:
366.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Tehervonat érkezik a röszkei vasútállomás közelében lévő rakodóterületre 2022. augusztus 1-jén. Harmincéves szünet után újraindult a teherforgalom a Szeged-Röszke vasútvonalon, az első szerelvény ezen a napon este haladt át Szerbia, és onnan a pireuszi kikötő, majd Kína felé a felújított szakaszon.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Szakértők szerint az autógyárak működéséhez elengedhetetlen a vasút fejlesztése

A vasút nagyarányú fejlesztés nélkül már nem bírja kiszolgálni az autógyárak szállítási igényeit.

Már most komoly gondokkal küzdenek a hazai gyárak az árufuvarozás terén, a most készülő autó- és akkumulátorgyárak pedig csak tetézhetik a problémát írja az autonavigator.hu. A portál arról is beszámolt, hogy a Herceghalmon rendezett a Közlekedéslogisztikai Konferencia résztvevői a vasúti szállítás szűk kapacitására panaszkodtak. Pedig az Audi is és a BMW is elsősorban ezt a szállítási formt részesíti előnyben.

Magyarországon mintegy 400 ezer autót gyártanak együttesen a már meglévő üzemek, ez a szám pedig rohamosan nő önmagában is, ráadásul éveken belül megkezdi működését hazánkban a debreceni BMW és a szegedi BYD-gyár is, amelyek külön-külön is 200 ezer autót fognak gyártani a tervek szerint. Ez az évi 800 ezer jármű viszont már megoldhatatlan feladat elé állítja a hazai vasúti szállítást.

A szakértők egyetértenek abban, hogy azonnali korszerűsítésre van szükség, ahhoz, hogy az új autókat gördülékenyen lehessen szállítani a célállomásra, lehetőleg környezetbarát módon. Persze, a kamionok még mindig rendelkezésre állnak, ám felhívták a figyelmet rá, hogy ez nem éppen a legzöldebb megoldás, bár a gyártók e tekintetben is igyekeznek alternatív üzemanyagokkal kísérletezni, de az LNG-töltőhálózat Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár. A legégetőbb probléma minden résztvevő szerint a V0-ás vasútvonal megépítése lenne, amely egy az országot kettészelő, az legtöbb autógyárat összekötő szakasz lenne - hangsúlyozza az autonavigator.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×