eur:
390.67
usd:
366.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Young woman buying in supermarket and feeling worried about increase in food prices.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Júliusban még a borús idő volt az úr a kiskereskedelemben

2023. júliusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,7, naptárhatástól megtisztítva 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Hiába mérséklődik tehát az infláció, a kereskedelem visszapattanása még nem történik meg.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,1 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,8 százalékkal mérséklődött - derül ki az összegzésből.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,8 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,7, a használtcikk-üzletekben 6,1, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,2, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 16 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 20,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,4 százalékkal mérséklődtek.

2023. júliusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1570 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelmi forgalom

  • 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,
  • 33 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,
  • 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2023. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,9 százalékkal kisebb lett.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás (naptárhatástól megtisztított adatok, az előző év azonos időszakához képest); kékkel az élelmiszer, naranccsal a nem élelmiszer árucikkek, szürkével az üzemanyag; sárga vonal jelzi a kiskereskedelmi forgalom volumenváltozását (százalék) - interaktív grafikon adatokkal a KSH oldalán.
A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás (naptárhatástól megtisztított adatok, az előző év azonos időszakához képest); kékkel az élelmiszer, naranccsal a nem élelmiszer árucikkek, szürkével az üzemanyag; sárga vonal jelzi a kiskereskedelmi forgalom volumenváltozását (százalék) - interaktív grafikon adatokkal a KSH oldalán, ide kattintva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,7 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×