eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Aggasztó helyzetben érzik magukat a kisvállalkozások az elszálló energiaárak miatt

A Budapesti Kereskeldelmi és Iparkamara felmérést végzett a kisvállalkozások földgáz- és villamosenergia-kiadásaira, illetve a jövő évi kilátásaira vonatkozóan. A részletekről Balog Ádámot, a BKIK alelnökét kérdeztük.

A kisvállalkozások több mint felének (52 százalék) jelentősen nőttek az energiabeszerzési költségei az elmúlt egy évben, a következő esztendőre vonatkozóan pedig 50-60 százalékuk további áremelkedést prognosztizál – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából készült Századvég-kutatásból.

A válaszadó cégek 16 százaléka számára a működés gazdaságilag fenntarthatatlanná vált,

és további 63 százalék számára okoz kisebb-nagyobb nehézséget a kialakult helyzettel való megbirkózás – ismertette a BKIK alelnöke.

A vállalkozok nagy része előnytelennek tartja az energiabeszerzési szerződéseket, elsősorban a túlfogyasztásra vonatkozó következményeket kifogásolva, ezek ugyanis nem teszik lehetővé, hogy gyorsan reagáljanak – mondjuk egy fogyasztás-optimalizálással – a dráguló árakra – tette hozzá Balog Ádám. A másik probléma a fix arázással van, hiszen a cégek azt látják, hogy az áramtőzsdén sok esetben alacsonyabb díjak vannak, mint amit fizetniük kell. A szakértő megjegyezte, bár nagyon nehéz az áramtőzsdét egy kisvállalkozás számára értelmezni, és természetszerűleg zavarhatja, hogy nem a legideálisabb áron (legalábbis így érzi) tud energiát beszerezni.

A BKIK kezdeményezésére egyes budapesti önkormányzatok (így például a VIII. és a X. kerület) az ingatlanállomány, az eszköz- és géppark energetikai korszerűsítését pályázati programmal támogatják, a gazdasági szereplők által befizetett helyi adókból létrehozott keretből. Balog Ádám kiemelte: a főváros szempontjából nagyon fontos lenne, hogy a vállalkozásai sikeresek legyenek, de meglátásuk szerint Budapest az elmúlt években „nem annyira tudott jól helytállni” a regionális fővárosok versenyében, ezért kiemelt szempont, hogy a helyi vállalkozók – melyek a versenyképességet elsősorban képesek megteremteni –, jól tudjanak gazdálkodni, és a lehetőségekhez képest optimistán tekintsenek a jövőbe, azt látva, hogy a helyi politikai erők is támogatják az ő erőfeszítéseiket. A BKIK szerint

az energetikai kérdések a vállalkozások két-három legfontosabb problémai között szerepelnek, tehát foglalkozni kell velük.

Balog Ádám egyetértett azzal, hogy természetesen a kormányzati programok is hatással vannak a budapesti vállalkozókra, ezért velük is folyamatos kapcsolatban vannak abból a szempontból, hogy milyen állami könnyítéseket vagy támogatásokat tudnak adni. „Ez egy másik téma, itt is vannak lehetőségek, és reméljük, hogy lesznek is” – fogalmazott.

Visszakanyarodva a fővárosi energiahatékonysági beruházásokra a BKIK alelnöke elmondta, hogy a tehermentesítés mértéke – vállalkozástól és kerülettől függően – néhány százezer forinttól pár millió forintig terjedhet, amiről a vállalkozások a saját kerületük önkormányzatánál, illetőleg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elérhetőségein kaphatnak pontos felvilágosítás. Úgy vélik, hogy a támogatások arra bizonyosan elegendőek, hogy az érintetek legalább minimális energiahatékonysági beruházásokat végrehajtsanak, értve ezalatt egy jobban működő kazán beszerzését, vagy a nyílászáró-rendszer cseréjét, de segíthet abban is, hogy át tudjanak állni mondjuk napelemes megoldásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×