eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Török lírát számol egy isztambuli pénzváltó alkalmazottja 2018. augusztus 13-án. Berat Albayrak török pénzügyminiszter ezen a napon gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be a lira árfolyamesésének megállítására.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Megvolt a kamatdöntés a törököknél, a piacok rekordra lökték a lírát

Kevés az elemzők és a tőzsdei szereplők számára az új török jegybanki vezetés kamatemelése.

A török jegybank jelentős, de a piac által vártnál szerényebb kamatemelésről döntött csütörtökön.

A központi bank 6,5 százalékponttal, 8,5 százalékról 15 százalékra emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot. A piac legalább 21 százalékot várt.

A portfolio.hu értékelése szerint a mai kamatemelés előtti napokban a líra óvatosan erősödött, reagálva arra, hogy az új jegybankelnöktől határozott szigorítást vártak a befektetők. A kamatemelés mértéke azonban elmaradt a várakozásoktól, ezért csúnyán megtépték a lírát, amely sorra döntötte a történelmi mélypontokat, és a dollárral szemben több mint 2,5 százalékot gyengült.

A török jegybank 2021 márciusa óta először emelt kamatot, ami elmozdulást jelez a konvencionálisabb gazdaságpolitika irányába a magas infláció ellensúlyozása érdekében.

A kamatemelés azt jelzi, hogy az ország távolodik Recep Tayyip Erdogan török elnök szokatlan meggyőződésétől, hogy a kamatcsökkentés az infláció ellen hat.

A hagyományos gazdaságelmélet ennek éppen az ellenkezőjét állítja, és a központi bankok világszerte gyorsan emelik a kamatot, hogy leküzdjék a fogyasztói árak megugrását.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint hozzálátnak a monetáris politika szigorításához a defláció mielőbbi elérése, az inflációs várakozások lehűtése és az ármozgások ellenőrzése érdekében.

A májusban újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég átalakította gazdasági csapatát. A török jegybank élére Hafize Gaye Erkant nevezték ki, aki korábban a Goldman Sachs Groupnál, valamint a First Republic Banknál töltött be vezető pozíciókat. Erkan az első nő a török központi bank élén. Az Erkan vezette török jegybank csütörtökön tartotta első kamatdöntő ülését.

Törökországban az éves infláció csökkent ugyan az októberi 85,5 százalékos, kétéves csúcshoz képest, de továbbra is magasan áll, májusban mintegy 40 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×