eur:
371.26
usd:
344.83
bux:
47231.32
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én. Az előző napon életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Optimista a VOSZ, de "egy-két hónapon belüli növekedési fordulat nem lesz"

Az InfoRádiónak nyilatkozó Perlusz László főtitkár javarészt osztja a kormány várakozásait, ami a derűlátást illeti a gazdasági fordulat terén, igaz, a háború nagy bizonytalanságot hordoz. "Ne csak egy-két nagyvállalat húzza a GDP-t, a kkv-k nagy része is ússza meg a válságot" - mondta.

Tavaly év végén technikai recesszióba süllyedt a magyar gazdaság, ugyanakkor egyes gazdasági szereplők, illetve elemzők szerint az elmúlt másfél hónapban annyit javultak a hazai kilátások, hogy akár az év elején bekövetkezhet a növekedési fordulat.

"A növekedési fordulatot mi is nagyon várjuk, nagyon szeretnénk. Annyira nem vagyunk optimisták, mint sok szereplő, de alapvetően mi is derűlátóak vagyunk. Az elmúlt három évben egyik válságból a másikba mentünk át,

indult a Covid-válsággal, utána jöttek az alapanyag-, nyersanyag-ellátási problémák, hiányok keletkeztek, egy autóra is annyit kellett várni lassan, mint 30 évvel ezelőtt.

Utána jöttek az energiahordozók árai, valamint az elmúlt egy év kamat- és árfolyamproblémái" – sorolta az InfoRádióban Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára.

De ezek után a magyar vállalkozások – megfogalmazása szerint – "mégiscsak talpon maradtak", sokan persze elvéreztek, de tömeges cégbezárás nem volt, munkanélküliség sem, az óvatos optimizmus oka tehát "a válságálló magyar gazdaság".

"A termelékenysége is nő a magyar vállalkozásoknak, ha lassan is, csökken a különbség a nagyvállalatok, a multinacionális cégek és a kkv-k között termelékenységben, és 2020 előtt öt-hat éven át némi tartalékot is tudtak képezni" – folytatta.

Azért az egy-két hónapon belüli növekedési fordulatban nem hisz. "Talán a gazdasági visszaesést el tudjuk kerülni ebben az évben, 1-1,5 százalékos növekedés reális is lehet,

arra kell figyelni, hogy a több százezres kkv-réteg is fel tudjon ülni erre a vonatra,

ne csak néhány nagy cég húzza a GDP-t, a kkv-k nagy része is ússza meg a válságot!"

Az energiakrízisnek pedig még koránt sincs vége, az első durva energiaszámlákat még csak októberben kapták meg a vállalatok.

"Azt azért látjuk, hogy a bolti kiskereskedelemben több ezer vállalkozás lehúzta a rolót, ez nem jelent gazdasági összeomlást, de például a turizmus-vendéglátás ágazat egésze nagyon nehéz helyzetben van, várják a tavaszt-nyarat, az indulást" – tette hozzá Perlusz László.

Az Európa-rekorder inflációt is kommentálta, válaszolva arra a kérdésre, hogy meddig emelhetik az árakat a szolgáltatók, gyártók, kereskedők.

"Az infláció tetőzése a fogyasztói árak növekedésének is határt fog szabni. Csökkennek a termelői árak, nem csak Magyarországon, Európában is, legalábbis a folyamat megkezdődött például a tejtermékek és a vaj esetében. Ez fog látszani a keresletben is. A piacon a kereslet és a kínálat befolyásolja az árakat, egy éve a lakosság elég sok jövedelemtranszfert kapott az államtól, gondolok itt az szja-visszatérítésre a családosoknál, a 13. havi nyugdíjra és a 25 éven aluliak adómentességére, ez egy megfelelő, erős keresletet generált, és nyilván lehetett a vállalkozásoknak egy erős félévük, hogy a terveiket teljesíteni tudják, az áraikat pedig növelni is tudták. Most jön majd a fordulat, bár a háború sok bizonytalanságot hordoz. Reméljük, stabilizálódik a helyzet."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Az ukránbarát Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabad Oroszország Légió ismét behatolhatott Oroszország Belgorodi területére. Moszkva állítása szerint visszaverték a támadást, egy videó szerint viszont a milicisták orosz tüzérségi eszközöket semmisítettek meg. A határ menti orosz települések – elsősorban Sebekino városa – napok óta tüzérségi támadás alatt állnak, de csütörtökön robbanás rázta meg a terület székhelyét, Belgorod városát is. Egyelőre visszavonul a frontvonalról a Wagner csoport és pihennek a zsoldosok, feltöltik tartalékaikat, ezután „valószínűleg Oroszország területén belül” folytatódik majd a harc – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére. Európai vezetők Moldovában tartottak találkozót, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette hazája NATO-csatlakozását. Annalena Baerbock német és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azonban azt mondta, háborúban álló országnak nem szabad NATO-tagságot adni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×