eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

A karácsonyi hitelfelvétel veszélyeire figyelmeztet az MNB

Az ünnepi időszak előtt megnő a kis összegű fogyasztási hitelfelvételek száma Magyarországon, és nem biztos, hogy minden ügyfél tudatos döntést hoz.

Év végén hagyományosan több kölcsönt vesznek fel a magyar állampolgárok, az áruhiteleknél és az egyéb hiteltípusoknál is megfigyelhető ilyenkor egy kiugrás – mondta az InfoRádiónak Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.

Véleménye szerint a magas infláció és a gazdasági problémák időszakában nagy szükség van a fokozott körültekintésre. Nem is biztos, hogy ilyenkor a szezonális fogyasztási igényeket hitelből kell megoldani, de ez vonatkozik a nyaralásra is. Ezek a kölcsönök a számunkra időt és pénzt megtakarító – végső soron a vagyonunkat növelő célokra, rendkívüli kiadások fedezésére előnyösek. Például indokolt egy elromlott háztartási gép esetében.

A Magyar Nemzeti Bank több módon hívja föl a figyelmet a fogyasztói tudatosságra. A jegybank a Pénzügyi Navigátor honlapján egy összeállítást készített, létrehoztak egy ünnepi költségvetés-tervező mintát, amin össze lehet írni a kiadásainkat és a bevételeinket. Ennek segítségével eldönthetjük, hogy érdemes-e hitelt felvenni. Támogatják a fenntartható ünnepeket, illetve tanácsokat adnak arra vonatkozóan is, hogy az elállással például egy át nem gondolt hitel felvétele után hogyan tudunk élni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×