eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Erdélyi Dóra elemző: jövőre is kétszámjegyű inflációra számítunk

Akár stagfláció is lehet Magyarországon az év negyedik negyedévében és jövő év elején. Ez akkor történik, amikor lassul a gazdaság, az infláció azonban nő.

A második félévben már a gazdaság erőteljes lassulása várható: év végére és jövő év első negyedévére pedig akár a visszaesés is lehet – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában Erdélyi Dóra, az Oecononus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

A szakértő szerint technikai recesszió is bekövetkezhet, ami azt jelenti, hogy a GDP negyedévről negyedévre visszaesik. Ennek valószínűsége az előrejelzések alapján egyre nagyobb, a kilátások szerint a rezsiköltségek és az élelmiszerárak emelkedése hat a gazdaságra.

Emellett a gazdasági növekedés lassulása, de visszaesése is várható. A bizonytalanság nagy tényező, de még nem lehet pontos előrejelzést adni arról, milyen változások lesznek 2022 negyedik és 2023 első negyedévében.

Ha Oroszország elzárja a gázcsapokat, a szakértő szerint Magyarországon "mindenképpen várható" lassulás, és valószínűleg a nulla szint körüli GDP-megállás is.

A stagfláció másik feltétele, az infláció is adott. Idén húsz százalék feletti áremelkedést is jeleznek, és a jövő év elejétől a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint lassulni fog ugyan az ütem, de "ez nagyon lassú visszarendeződés lesz". Jövőre is inkább két számjegyű inflációra kell számítani, és ha minden igaz, a második félévben is tíz százalék körüli lesz. Erdélyi Dóra hozzátette: ez "nagyon magas szám" ahhoz képest, hogy a Magyar Nemzeti Bank inflációs célja három százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×