eur:
394.97
usd:
363.61
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az utasfelvételnél várakozik egy nő, amint a Ryanair diszkont légitársaság belga pilótái kétnapos bérkövetelő sztrájkot kezdenek a brüsszeli Charleroi nemzetközi repülőtéren 2022. július 23-án. A belga pilóták azt követően döntöttek a munkabeszüntetés mellett, hogy a koronavírus-világjárvány miatti utazáskorlátozás feloldása ellenére sem kapnak ismét teljes fizetést. A légi közlekedést fokozottan érintő pandémia idején a Ryanair belgiumi pilótái az állásuk megtartása fejében húsz százalékos átmeneti bércsökkentésben állapodtak meg az írországi központú légitársasággal. A 48-órás sztrájk mintegy húsz járatot érint a büsszeli Zaventem repülőtéren, és sok tucatnyit a Charleroi-on.
Nyitókép: Stephanie Lecocq

Két európai légitársaság forgalma másfélszer túlszárnyalja a tavalyit

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Dinamikus a helyreállás az európai fapados légitársaságoknál: szeptemberben a Wizz Air és a Ryanair is másfélszeresére növelte utasszámát a tavalyi időszakhoz képest – írja a vg.hu.

A Wizz Air utasforgalma 52 százalékkal ugrott szeptemberben éves alapon, a gépek 4,6 millió utast szállítottak. A légitársaság az elmúlt egy év során már átlépte a 41 milliós utasszámot a 85 százalékos járatkihasználtság mellett.

A turisztikai főszezon lecsengése ezzel együtt érzékelhető: augusztushoz képest mintegy 300 ezerrel kevesebben választották a Wizz Airt, a járatok töltöttsége pedig ugyancsak elmaradt a nyár végi 90,5 százaléktól.

A Ryanair-nek is jól megy: szeptemberben 15,9 millió utast reptetett, vagyis ötven százalékkal többet, mint 2021 azonos időszakában. Az ír fapados társaság szeptemberben még sosem regisztrált ekkora forgalmat, történetük során ez volt a harmadik legerősebb hónap. Az 5,3 milliós bővülés mellett további eredmény, hogy

a tavalyi 19 százalék helyett csupán az ülések hat százaléka maradt üresen.

Az augusztusi rekordforgalomtól is csupán egymillió utassal maradt el a vállalat – a járatkihasználtság akkor valamivel jobb, 96 százalék volt –, mondta Michael O’Leary, aki múlt hónapban a magyar fővárosban jelentette be többek között nyolc Budapestről induló járat törlését. A légitársaságban a jövő márciusban záruló üzleti év során 166,5 millió utasra számítanak, amivel túlszárnyalná a 2019-es 149 milliós forgalmi csúcsot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×