eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az utasfelvételnél várakozik egy nő, amint a Ryanair diszkont légitársaság belga pilótái kétnapos bérkövetelő sztrájkot kezdenek a brüsszeli Charleroi nemzetközi repülőtéren 2022. július 23-án. A belga pilóták azt követően döntöttek a munkabeszüntetés mellett, hogy a koronavírus-világjárvány miatti utazáskorlátozás feloldása ellenére sem kapnak ismét teljes fizetést. A légi közlekedést fokozottan érintő pandémia idején a Ryanair belgiumi pilótái az állásuk megtartása fejében húsz százalékos átmeneti bércsökkentésben állapodtak meg az írországi központú légitársasággal. A 48-órás sztrájk mintegy húsz járatot érint a büsszeli Zaventem repülőtéren, és sok tucatnyit a Charleroi-on.
Nyitókép: Stephanie Lecocq

Két európai légitársaság forgalma másfélszer túlszárnyalja a tavalyit

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Dinamikus a helyreállás az európai fapados légitársaságoknál: szeptemberben a Wizz Air és a Ryanair is másfélszeresére növelte utasszámát a tavalyi időszakhoz képest – írja a vg.hu.

A Wizz Air utasforgalma 52 százalékkal ugrott szeptemberben éves alapon, a gépek 4,6 millió utast szállítottak. A légitársaság az elmúlt egy év során már átlépte a 41 milliós utasszámot a 85 százalékos járatkihasználtság mellett.

A turisztikai főszezon lecsengése ezzel együtt érzékelhető: augusztushoz képest mintegy 300 ezerrel kevesebben választották a Wizz Airt, a járatok töltöttsége pedig ugyancsak elmaradt a nyár végi 90,5 százaléktól.

A Ryanair-nek is jól megy: szeptemberben 15,9 millió utast reptetett, vagyis ötven százalékkal többet, mint 2021 azonos időszakában. Az ír fapados társaság szeptemberben még sosem regisztrált ekkora forgalmat, történetük során ez volt a harmadik legerősebb hónap. Az 5,3 milliós bővülés mellett további eredmény, hogy

a tavalyi 19 százalék helyett csupán az ülések hat százaléka maradt üresen.

Az augusztusi rekordforgalomtól is csupán egymillió utassal maradt el a vállalat – a járatkihasználtság akkor valamivel jobb, 96 százalék volt –, mondta Michael O’Leary, aki múlt hónapban a magyar fővárosban jelentette be többek között nyolc Budapestről induló járat törlését. A légitársaságban a jövő márciusban záruló üzleti év során 166,5 millió utasra számítanak, amivel túlszárnyalná a 2019-es 149 milliós forgalmi csúcsot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×