eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Sergei Guriev, chief economist of the European Bank for Reconstruction and Development, gestures while speaking at the central, eastern and south-eastern European economies (CESEE) conference at the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, Germany, on Wednesday, June 12, 2019. International Monetary Fund leader Christine Lagarde called on governments to de-escalate current trade disputes and instead work to fix the global system. Photographer: Andreas Arnold/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Andreas Arnold/Bloomberg/Getty Images

Putyin decemberben lesz igazán bajban – állítja az orosz közgazdász

Amikor az uniós olajembargó érvénybe lép, különösen, ha azt kiegészíti a tervezett árplafon – nyilatkozta Szergej Gurijev, franciaországi emigrációban élő neves orosz közgazdász professzor, a párizsi Sciences Po igazgatója, egyben a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbivezető közgazdásza.

Szergej Gurijev szerint nehéz megbecsülni, hogy mekkora kárt okoz az orosz gazdaságnak a héten bejelentett mozgósítás, aminek eddigi halogatása vélhetően azzal magyarázható, hogy egy rendkívül népszerűtlen intézkedésről van szó. „Putyin azonban most rákényszerült, mert attól tart, Ukrajna visszaszerzi a területeit, amit Oroszország február 24-e óta megszerzett” – fogalmazott a Népszavának.

Mint mondta, egyes kijelentések szerint 300 ezer embert fognak mozgósítani, várhatóan azonban ennél is többen próbálnak meg elmenekülni, elhagyni munkahelyeiket, nehogy besorozzák őket. Ennek magas lesz a költsége, de hogy mennyire, azt egyelőre nem tudjuk – tette hozzá.

A közgazdász professzor nem ért egyet azzal a magyar kormányzati narratívával, miszerint a szankciók nem működnek, és azok többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. „Putyinnak már most apad a pénze, halmozza a költségvetési deficitet. Pontosan ezért vált át a szerződéses katonák toborzásáról és megfizetéséről a mozgósításra, ahol valójában rákényszeríti a katonákat, hogy Ukrajnába menjenek” – vélekedett a lapnak.

Szergej Gurijev szerint decemberben még jobban fognak működni a büntetőintézkedések, amikor az uniós olajembargó érvénybe lép. Vagyis megítélése szerint a már bejelentett uniós szankciókat be kell vezetni, kiegészítve egy energiaár-plafonnal, amiről a G7-ek és az EU tárgyalnak. „Ez súlyos csapás lenne Putyinnak” – hangsúlyozta.

A Budapest Fórumra hazánkba látogatott szakember szerint a hivatalos orosz statisztikák hitelessége megkérdőjelezhető.

A háború gazdasági hatásairól is beszélt Csiki Varga Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×