eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szalai Ádám a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Németország-Magyarország 2-2.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szalai Ádám bejelentette visszavonulását

Az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után már nem lesz válogatott a Basel 34 éves csatára.

A magyar labdarúgó-válogatott szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be visszavonulását a csapatkapitány, Szalai Ádám.

A Nemzetek Ligájában pénteken (Németországban) és jövő hétfőn (Olaszország ellen) pályára lépő csapat vezére elmondta, kicsit

fájlalja, hogy a sajtó egy része már délelőtt "visszavonultatta", ezt kicsit tiszteletlennek is tartja.

"Egyetlenegy dologért ülök még itt, a szurkolóink, ők a legfontosabbak. Megerősítem a hírt, az olasz mérkőzés után befejezem válogatott pályafutásomat. Ez nem egy hirtelen dolog, megfontolt, átgondolt."

A legnagyobb álma volt a válogatottság, hálás azért, hogy két Eb-n szerepelhetett, külön óriási élmény számára, hogy csapatkapitány is lehetett.

"A kritikák mind nagyon segítettek abban, hogy felnőtt emberré, igazi személyiséggé váljak.

Köszönet illeti az MLSZ-t is, köszönet az összes szövetségi kapitánynak és az összes válogatott társnak, akivel együtt játszhattam, és természetesen a szurkolóknak is köszönet jár, nélkülük nem funkcionálna így a csapat, ahogy funkcionál. Annyira kijött az összefogás, a hazaszeretet, hogy az egyedülálló az egész világon. Nagyon remélem, hogy a válogatott ezen az úton megy tovább. Remélem, hogy a sajtótájékoztató után már a két mérkőzés lesz a fókuszban" - foglalta össze gondolatait.

Szeretné, ha nem forgatnák ki a szavait a jövőben, és mostantól mindenki a mérkőzésekre koncentrálna.

A 34 éves Szalai Ádám - a svájci FC Basel csatára - eddig 84-szer öltötte magára a címeres mezt, ezeken 25 alkalommal volt eredményes, 2009-ben egy Izrael elleni mérkőzésen debütált, hat szövetségi kapitány alatt "szolgált". Két Európa-bajnokságon is részt vett, mindkettőről van gólja. A magyar góllövő-örökranglista 17. helyén áll.

Kérdések:

- Ki lesz a csapatkapitány?

Marco Rossi: - Ez a következő két mérkőzés kérdése lesz majd. Jó lenne megmaradni a Nemzetek Ligája A divíziójában. Van már elgondolásom, hogy ki lehetne az a személy, de demokratikus vagyok, támogatniuk kell az utódot, aztán én döntök.

- Miként tudta meg Szalai Ádám döntését?

Marco Rossi: - Hétfőn Szalai Ádám közölte a csapattársakkal, nekem Cosimo Inguscio pályaedző jelezte korábban, egy hónapja, hogy ez az ő döntése, de hivatalosan most közölte. Egy hónapja tehát kereshetjük az utódját. Nem egyszerű.

- Szalai Ádám Németország és Olaszország ellen még milyen szerepre számíthat?

Marco Rossi: - Minden tőlünk telhetőt megteszünk, ahogy a múltban is. Ha megfelelő alázat van bennünk, lehet valamennyi esélyünk ezen a két találkozón, amelyen Szalai Ádám teljes értékű szereplő lesz, a csapatkapitányi szerepet a legnagyobb odaadással kezelte és most is így van. Mindenki nevében mondhatom, hogy azt kívánjuk neki, hogy elégedetten vehessen búcsút, a legmegfelelőbb az lenne, ha győznénk, és Szalai Ádám betalálna.

- Szerepet kaphat-e Szalai Ádám a válogatott stábjában később?

Marco Rossi: - Ő most még a Basel játékosa. Ha ott is befejezi, ami engem illet, nyitott vagyok minden lehetséges forgatókönyvre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×