eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Closeup of woman holding shopping colorful of shopping bags at shopping mall with copy space - Shopping Concept
Nyitókép: Natee Meepian/Getty Images

Újból előkerült a vasárnapi boltzár ötlete

"Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne." Ezt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke hangoztatta.

Karsai Zoltán a vg.hu-nak nyilatkozva azt bizonygatta, hogy vasárnap déli boltzárral nemcsak az alkalmazottak, hanem munkáltatók is jól járnának, hiszen nekik sem mindegy, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni vagy egyáltalán világítani.

Az ügyet felkaroló szakszervezet vezetője azt is elmondta, hogy online aláírásgyűjtésbe kezdtek és a „Mi pihennénk vasárnap délután. Velünk tartasz?” kérdőívüket már több ezre kitöltötték. Szeptembertől pedig

a KASZ hatszáz aktivistája a boltok előtt is gyűjti majd a támogató szignókat.

A portálnak Karsai Zoltán arról is beszélt, hogy a kereskedelem továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, így a vasárnap déli boltzár kedvezőbb munkafeltételeket is biztosítana.

Ugyanakkor elismerte, hogy nem minden üzlet járna jól, ha vasárnap délben zárna, hiszen például

a barkácsáruházaknál a hétvégén a legnagyobb a forgalom.

Ezzel együtt a KASZ arra törekszik, hogy az év végéig elegendő támogatót gyűjtsenek össze, mert akkor akár már január 1-jétől életbe léphetne a vasárnap déli kötelező boltbezárás.

A vg.hu cikkében emlékeztet rá: 2014-ben, a KDNP kezdeményezésére megtiltották a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×