eur:
394.93
usd:
363.18
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Török lírát számol egy isztambuli pénzváltó alkalmazottja 2018. augusztus 13-án. Berat Albayrak török pénzügyminiszter ezen a napon gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be a lira árfolyamesésének megállítására.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Nem lassít az észvesztő török infláció

Törökországban júniusban a fogyasztói árak 78,6 százalékkal, 24 éve a legnagyobb mértékben emelkedtek éves viszonylatban – közölte az ország statisztikai intézete, a Turkstat hétfőn. Az infláció gyorsult a múlt hónapban a májusi 73,5 százalékról.

Az elemzők véleményének átlagában magasabb, 79,1 százalékos júniusi infláció szerepelt.

Júniusban éves szinten 123,4 százalékkal nőttek a szállítási költségek a májusi 107,6 százalék után. Az energiaárak 151,3 százalékkal emelkedtek júniusban az egy hónappal korábbi 121,1 százalékot követően, az élelmiszerek és italok 93,9 százalékkal drágultak a májusi 91,6 százalék után.

Júniusban 4,95 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májushoz képest, amikor 2,98 százalékos emelkedést regisztráltak.

Az inflációs adatra gyengült a török líra: a dollár 0,4 százalékkal, 16,8170 lírára drágult a pénteki tőzsdezáráskor jegyzett 16,7495-höz képest.

Svájcban 2008 óta a legmagasabb, de…

Svájcban a fogyasztói árak 3,4 százalékkal nőttek júniusban éves összevetésben, nagyobb mértékben az elemzők által várt 3,2 százaléknál, és az infláció először lépte át a 3 százalékos szintet 2008 júliusa óta.

Júniusban már ötödik hónapja haladta meg az infláció a jegybank 0-2 százalékos célsávját. Májusban 2,9 százalék volt az infláció.

Havi összevetésben 0,5 százalékos áremelkedést mértek, elsősorban az üzemanyag, a fűtőolaj és a zöldségek drágulására, ugyanakkor kevesebbet kellett fizetni a vörösborért és a salátáért.

A svájci jegybank (SNB) júniusban először emelt kamatot 15 év után: a 3 hónapos Libor referenciakamat célsávját, amely 2015 januárja óta állt mínusz 0,75 százalékon, mínusz 0,25 százalékra változtatta. Thomas Jordan, a jegybank elnöke szerint a központi bank nem habozik tovább szigorítani a monetáris politikát, ha az infláció tartósan magasnak ígérkezik Svájcban.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×