eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Borús képet festett az infláció világra gyakorolt hatásáról a Fitch

Az egyre intenzívebb globális inflációs nyomás keresleti hatásai és a koronavírus-gócokban érvényesített újbóli kínai korlátozások miatt a világgazdaság a korábban vártnál valószínűleg számottevően lassabb ütemben növekszik az idén - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott új negyedéves globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 35 oldalas prognóziscsomagban közli, hogy az előző, márciusban kiadott előrejelzéséhez képest 0,6 százalékponttal lassabb, 2,9 százalékos világgazdasági növekedést vár 2022 egészére.

A Fitch londoni elemzői a globális átlagon belül a kínai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló prognózisukat rontották a legnagyobb mértékben: a márciusi negyedéves jelentésükben szereplő 4,8 százalék helyett immár csak 3,7 százalékos növekedést valószínűsítenek a kínai gazdaságban 2022-re.

A cég a márciusi jelentés óta másodszor rontja az idei kínai GDP-növekedésre adott becslését.

Kínáról külön összeállított, június elején Londonban bemutatott jelentésében is már közölte, hogy - különösen a koronavírus elleni korlátozások enyhítésének óvatos üteme miatt - egyre nagyobb lefelé ható növekedési kockázatokat érzékel a kínai gazdaságban, de abban az elemzésében még azzal számolt, hogy a kínai hazai össztermék az idei év egészében 4,3 százalékkal növekszik.

A kínai gazdaság teljesítménye tavaly 8,1 százalékkal bővült, vagyis a Fitch kedden kiadott új negyedéves globális előrejelzésében szereplő 3,7 százalékos idei kínai növekedési becslés alapján a cég immár azt valószínűsíti, hogy a kínai GDP-érték az idén a tavaly elért ütemnek nem egészen a felével emelkedik.

A Fitch Ratings kedden bemutatott új tanulmányában az amerikai gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését a márciusban valószínűsített 3,5 százalékról 2,9 százalékra, az euróövezeti gazdaság növekedésére adott prognózisát 3 százalékról 2,6 százalékra rontotta.

A Fitch az eddigi 100 dollárról 105 dollárra emelte a Brent globális nyersolaj-alaptípus idei hordónkénti átlagárára szóló előrejelzését, felidézve, hogy az Európai Unió nemrégiben tilalmat hirdetett a tengeri szállítású orosz nyersolaj importjára.

A cég szerint ez a globális olajpiaci áramlások irányának módosulását eredményezheti, mivel az eddigieknél több orosz olaj érkezhet ázsiai országokba.

A Fitch hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy infrastrukturális és egyéb logisztikai korlátok miatt az orosz nyersolajkínálat jelentős része elveszhet a világpiacról.

A hitelminősítő a minap erről is külön tanulmányt állított össze, amelyben szintén megállapította, hogy infrastrukturális korlátok, az orosz olajjal szembeni esetleges vásárlói tartózkodás, valamint logisztikai bonyodalmak - például az orosz nyersolajat szállító hajókra köthető biztosítások potenciális korlátozása - miatt nem feltétlenül lesz lehetséges az Oroszországban kitermelt nyersolaj és az orosz olajtermékek teljes mennyiségének átirányítása az EU-ból más piacokra.

A Fitch Ratings becslése szerint ez azt jelenti, hogy

napi 2-3 millió hordó orosz nyersolajexport (a teljes az orosz olajtermelésnek hozzávetőleg a negyede) tűnhet el a világpiacról 2022 végéig.

Keddi előrejelzésében a Fitch mindezek figyelembevételével az Egyesült Államokban 7,8 százalékos, az euróövezetben 6,7 százalékos idei átlagos inflációt valószínűsített az előző globális jelentésében szereplő 6,9, illetve 5 százalék helyett.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×