eur:
390.93
usd:
365.43
bux:
68166.52
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Close-up shot of microscope with metal lens at laboratory.
Nyitókép: Kkolosov/Getty Images

"Mágikus" csomagolóanyagon dolgozik egy magyar cég

Az ígéret a szélsőséges hőállóság. A BME is részt vesz a fejlesztésben.

Magas hőállóságú PET csomagolóanyag előállításán dolgozik a Pro-Form Ipari és Kereskedelmi Kft., a projekt összköltségvetése meghaladja az 1 milliárd forintot.

A fejlesztésben konzorciumi partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is részt vesz. A közlemény szerint az új termék prototípusának megalkotásához a konzorciumi tagok a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz forrásából 642,49 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

A cég közleményében kifejti: a forgalomban levő PET csomagolóanyagok döntő többsége korlátozottan hőálló. A koronavírus-járvány azonban felerősítette az igényt a nagy hőállóságú kristályos PET (CPET) csomagolóanyagra, amely alkalmas arra, hogy az élelmiszereket meg is lehessen sütni bennünk.

A CPET magas ára miatt azonban üzletileg akkor lehet jelentős előnyt elérni, ha innovatív eljárással alacsonyabb áron sikerül a minőségi követelményeknek megfelelni. Ezért a Pro-Form Kft. és a BME olyan CPET tálcát akar fejleszteni, amely jelentős mennyiségű újra felhasznált alapanyagot (PET) tartalmaz. A projekt 2025-ben zárul.

A mintegy 230 embert foglalkoztató Pro Form Kft. magyar magántulajdonban van. A vállalkozás több mint 30 éve tevékenykedik a hőre lágyuló műanyag feldolgozásának területén. A társaság termékeinek 60 százalékát exportálja.

A cég honlapján közzétett információk szerint gyártó- és raktárterületüket folyamatosan bővítik, jelenleg több mint 6500 négyzetméter gyártó-, illetve 8500 négyzetméter raktárterülettel rendelkeznek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pro-Form Kft. nettó árbevétele 2021-ben 7,041 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 5,739 milliárd forintot tett ki. A társaság tavaly 1,250 milliárd forint nyereséggel zárt, 2020-ben pedig 1,037 milliárd forint volt az adózott eredménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×