eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke felszólal a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 10-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A Költségvetési Tanácsnak már vannak gondolatai a 2023-as büdzséről

Varga Mihály pénzügyminiszter átadta véleményezésre a 2023-as költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. A testület legfontosabb feladatairól Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét kérdeztük.

Átadták a 2023-as költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak véleményezésre pénteken. A testületnek tíz nap áll a rendelkezésére, hogy véleményt formáljon a jövő évi büdzsé tervezetéről – ismertette Kovács Árpád, jelezve: mielőtt a pénzügyminiszter az anyagot átadta volna, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács hátterében a szakértők már tájékozódtak a makrogazdasági folyamatokról, elemzéseket végeztek, illetve számos elemzői intézet is dolgozott a számokon. Vagyis a rendelkezésükre álló idő egy koncentrált munkát is jelent, sok következtetéssel, aminek a végén, ahogyan immár tizenegy éve, idén is egy véleményt fog adni a tanács – tettet hozzá a testület elnöke.

Kovács Árpád elismerte, hogy a felsoroltakból következően vannak előzetes gondolataik, de mint fogalmazott, az az illő egy ilyen munkában, hogy először az ismerje meg, akinek a dokumentumáról szól az anyag, magyarán, mielőtt a Költségvetési Tanács a véleményét közzéteszi a költségvetés tervezetéről, azt néhány órával korábban megküldi a Pénzügyminisztériumnak, illetve az Országgyűlés azon illetékeseinek, akik ennek a körnek az érdekeltségébe tartoznak.

Természetesen a jövő évig büdzsét sok minden befolyásolhatja, ahogyan az ideit is, amit módosítani kell, jelezte bizottsági meghallgatásán Varga Mihály, a pénzügyi tárca vezetője. Az, hogy a 2023-as költségvetést mennyiben határozhatják meg a háború hatásai, a brüsszeli szankciók, az elszálló energiaárak, illetve a múlt héten bejelentett kiigazító intézkedések különadók formájában, ennek az elemzése zajlik most. Kovács Árpád szavai szerint a makropálya azon számainak összhangját vizsgálják, amik alapján a költségvetés fő számai kialakulnak.

A Költségvetési Tanács elnöke arra is felhívta a figyelmet: Alaptörvényben rögzített, hogy amennyiben a költségvetéseben növekedés van, akkor nem növekedhet az államadósságnak a szintje. Ennek betartása – a mostani véleményezés, majd a zárószavazásnál a hozzájárulásuk – alapvető és lényeges feladatuk, ami biztonsági kontrollt jelent. Ebben az esetben, hogy az államadósság csökkenni fog – jegyezte meg Kovács Árpád. Ez nem túl szokványos, bár vannak hasonló megoldások Nyugat-Európában.

Eközben az Európai Unió ide kapcsolódó különféle szabályai, például a maastrichti kritérium rendszere, vagy az egyes stabilitási szabályok még föl vannak függesztve a Covid-járvány hatásmechanizmusának következményeképpen, ami nagy valószínűséggel 2023-ra is érvényes lesz, így ezeket a Költségvetési Tanács nem veszi figyelembe – zárta gondolatait Kovács Árpád.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×