eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
03 March 2022, Russia, St. Petersburg: The Gazprom logo is seen on a branch of the Russian state-owned corporation in St. Petersburg. Photo: Igor Russak/dpa (Photo by Igor Russak/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Igor Russak/picture alliance via Getty Images

Ennyit fizet Magyarország az orosz gázért

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól eléggé elzárt Litvánia.

Az Eurostat adatbázisából tizenegy ország orosz földgázimport beszerzési átlagára számítható ki és ez alapján a februári 394 forintos (1,1 eurós) köbméterenkénti magyar átlagárnál csak a litván volt drágább (1,42 euró), a szlovákok 1 euróért, a bolgárok 0,64 euróért, a csehek és a románok mindössze 0,35 euróért vették a gázt. A hazai ár az uniós átlagot is bő negyedével haladta meg – derült ki a G7 összesítéséből.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) főmunkatársa a G7-nek azt mondta: a jelentős árkülönbségek a „hétpecsétes titokként őrzött” szerződések több – első ránézésre apró – eltéréséből tevődhetnek össze. Ezek közül az egyik, hogy a Gazprom által alkalmazott díj milyen időeltolódással követi a piaci jegyzéseket – tette hozzá Kotek Péter.

Mint olvaható, korábban állítólag az volt jellemző, hogy jobban kisimították az árakat, és az adott vevő minden negyedévben az előző kilenc hónap átlagárán vásárolhatott. Ezzel szemben Magyarország számára a jelek szerint – a tavaly aláírt szerződés alapján – most két hónapos eltolódással határozzák meg az árat, így abban sokkal gyorsabban és látványosabban megjelenik a tőzsdei jegyzések változása. Ha pedig ez a változás egy nagyon meredek felfutás, mint amit mostanában láthattunk, akkor

más országokhoz képest előbb szembesülünk az árak drasztikus emelkedésével

– teszik hozzá.

A másik fontos eltérés az lehet, hogy mihez kötik az orosz gáz árát. A régebbi szerződéseknél még bevett gyakorlat volt az úgynevezett olajárindexálás, amikor a gáz helyettesítő terméke, a fűtőolaj jegyzéséből indultak ki. Mostanra ez a gyakorlat háttérbe szorult, és többnyire a tőzsdei gázár jelenti a viszonyítási alapot, elképzelhető azonban, hogy egy-egy szerződésben még legalább részben megmaradt a régi módszer. A G7 forrásai szerint az olajárindexálás alapján most kedvezőbb árak adódnak, így ez is a régebbi megállapodásoknak kedvez, és nem az olyan frisseknek, mint a magyar.

Más kérdés, hogy idővel viszont már változhat a helyzet, és előfordulhat, hogy néhány hónap múlva mi kapjuk olcsóbban a gázt, mint mondjuk a románok vagy a csehek – teszik hozzá a többi között.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×