eur:
394.63
usd:
369.79
bux:
65726.96
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Oil Refinery Piping system in contrast with a blue sky
Nyitókép: Huyangshu/Getty Images

Orosz-ukrán konfliktus: máris hétéves rekordmagasságban az olajárak

Az áramelkedést a válság keltette félelmek táplálják, az aggodalmak szerint zavart okozhatnak az események az ellátásban. A lélektani határ áttörése sem kizárt.

Már a száz dollárt közelíti a nyersolaj ára: miután Oroszország két szakadár kelet-ukrajnai régióba is küldött csapatokat, független államként elismerve azokat, hétéves csúcsra, 97,44 dollárra emelkedett a brent nyersolaj ára a BBC cikke szerint.

Oroszország Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb olajexportőre, valamint a világ legnagyobb gázelőállítója. Több nyugati állam szankciókat helyezett kilátásba az országgal szemben a kedd hajnali eseményeket követően.

Két számjegyű mértékben ugrott meg a földgáz ára a hírekre: a hollandiai gáztőzsdén 13 százalékkal nőtt azt követően, hogy az orosz haderő bevonult az oroszbarát szeparatisták által megszállva tartott délkelet-ukrajnai Donbaszba - írta a Napi.hu a Bloomberg alapján. A kőolajon kívül az arany is drágult.

A tőzsdei kereskedők úgy látják, hogy a konfliktus immár közvetlenül veszélyeztetheti Európa gázellátását, miután az orosz gáz harmada ukrán tranziton keresztül jut el az európai felhasználókhoz. Mint ismert, Európa hónapok óta gázellátási nehézségekkel küzd, az energiahordozó ára egy év alatt a korábbi négyszeresére nőtt. Oroszország kijelentette, hogy csak az előre leszerződött mennyiséget szállítja le, amivel mérsékelte a szabadpiaci kínálatot.

A világgazdaság érintett

Oroszország azt az álláspontot képviseli, hogy csapatai békefenntartó missziót végeznek Luhanszkban és Donyeckben. Az Amerikai Egyesült Államok ezt ugyanakkor nonszensznek minősítette és azzal vádolja Oroszországot, hogy háborút készít elő.

Az ukrán-orosz válságnak jelentős következményei lehetnek

SueTrinh, a Manulife Investment Management pénzügyi elemző cég munkatársa szerint.

A várható szankciók, amelyek arra kényszerítenék Oroszországot, hogy kevesebb nyersolajat vagy földgázt szállítson, jelentős hatással lehetnek a világgazdaságra.

Mélyülhetnek a szankciók

Maike Currie, a Fidelity International befektetési igazgatója szerint az olaj hordónként 100 dollár fölé emelkedhet az ukrán válság, az amerikai hideg tél, valamint a világ olaj- és gázellátásába történő beruházások hiánya miatt.

"Oroszország termeli a világon elfogyasztott olajmennyiségének tizedét, tehát jelentős szereplő, ha az olaj áráról van szó. A konfliktus következményei természetesen nagyon fognak fájni pénztárcáinknak a benzinkutaknál" - mondta.

Oroszországgal szemben évek óta amerikai és uniós szankciók vannak érvényben, amelyek komoly hatással voltak az orosz gazdaságra.

Currie szerint ezeket a szankciókat valószínűleg elmélyítik, illetve kiegészítik pénzügyi intézményekre, technológiára - például chipekre - és magánszemélyekre vonatkozó szankciókkal.

A tőzsdén is látszik a hatás

A részvénybefektetők is aggódnak, hiszen a világgazdaság még mindig nem heverte ki a koronavírus világjárvány hatásait. A hírek hatására a japán Nikkei 225 index több mint 2 százalékot esett, a Shanghai Composite 1,4 százalékkal volt alacsonyabb helyi idő szerint a nap közepére. Az S&P 500 határidős jegyzései 1,6 százalékkal csökkentek, a Dow Jones pedig 1,4 százalékkel. A Nasdaq határidős jegyzései 2,2 százalékos csökkenést mutattak.

A határidős ügyleteket a befektetők a tőzsdék nyitása előtt kötik, ezek arra utalnak, hogy szerintük hogyan fognak teljesíteni az indexek. Song Semng Wun, CIMB Private Banking közgazdásza szerint

egyes befektetők is háborúra számítanak.

"Félő, hogy a már így is magas szállítási és fuvarozási költségek a kereslet-kínálat zavarai miatt még magasabbra fognak emelkedni" - mondta a BBC-nek.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Vajon tényleg elhozhatja az iráni rezsim bukását egy Izraellel vívott háború?

Vajon tényleg elhozhatja az iráni rezsim bukását egy Izraellel vívott háború?

A hétvégén Irán nagyszabású rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, és bár Teherán mindent megtett, hogy az akció inkább erődemonstráció, mintsem valódi fenyegetés legyen, felsejlett egy Irán és Izrael közötti háború rémképe. A 2022-ben kitört heves tiltakozások után az iráni társadalom mély politikai apátiába süllyedt, amit jelez a márciusi parlamenti választásokon való rekordalacsony részvétel. Eközben a keményvonalasok egyre fontosabb pozíciókat szereznek a politikában, minden arra mutat tehát, hogy a rezsim a konszolidáció helyett a lakossággal és a külfölddel való konfrontációt választja. A mélyben azonban forrnak az indulatok az iráni vezetéssel szemben, amely jogosan tart attól, hogy egy Izraellel való háború újra fellobbanthatja az elégedetlenség szikráit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×