eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjának átadásán Budapesten 2021. november 25-én. Az elismerést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vehette át.
Nyitókép: MTI/KKM

Matolcsy György: időszűkében a jegybankok

A jegybankelnök szerint a Fed és az EKB is túl sokáig tartotta fenn az infláció „átmeneti” jellegére vonatkozó álláspontját.

Valóban túl hosszú ideig tartott, amíg a Fed és az EKB korrigálta az áremelkedés félreértelmezését. Ezzel a monetáris politikai szigorítás feltorlódását kockáztatják, ahogy az inflációs várakozások egyre beágyazottabbá válnak (Mohamed El-Erian, FT, 2022. február 6.) – olvasható Matolcsy György Facebook-posztjában.

Most mindkét vezető jegybank igyekszik visszanyerni a szakpolitikai hitelességét, miután – hibásan – túl sokáig tartották fenn az infláció „átmeneti” jellegére vonatkozó álláspontjukat – teszi hozzá a Magyar Nemzeti Bank vezetője, aki szerint a monetáris politika és a gazdaság számára fokozatosabb átmenetet kellett volna választaniuk az inflációs adatok folytonos félreértelmezése helyett.

A jegybankelnök szerint az EKB nem fogja tudni egyszerre fenntartani mind a negatív kamatlábakat, mind pedig az eurozóna kötvénypiacaira gyakorolt nagyon erős befolyását. Az európai jegybanknak vagy a pozitív kamatlábak felé vezető sima utat kell választania, vagy pedig azt, hogy az adósság 100 százalékát felvásárolja, ahogy az elmúlt két évben is tette.

„Az idő még a legnagyobb jegybankok számára is szűkös erőforrás, ezért fel kell gyorsítaniuk a döntéshozatali folyamataikat. Az inflációs narratívát elvesztették, de a jövőben várt infláció elleni háborút még megnyerhetik” – fogalmaz bejegyezésében az MNB elnöke, válaszul a Financial Times „Fed and ECB still behind the inflation curve” (A Fed és az EKB továbbra is az inflációs görbe mögött kullog) című cikkre.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×