eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pexels

Versenyt fut a menekülővaluta címért az arany és a kriptopénz

Ismét rekordszinten van az arany ára, továbbra is ez a legfontosabb menekülő eszköz krízis esetén, de a fiatalok körében egyre jobban hódít a kriptovaluta is – mondta Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

Nyolchavi rekordon van az aranyár, utoljára tavaly júniusban, a Covid-járvány akkori csúcspontján volt 1900 dollár, szerdán pedig pedig 1875 dollárt kellett fizetni egy uncia aranyért.

Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő szerint több tényező áll az éremelkedés mögött. Az egyik az orosz–ukrán válság, amit mutat, hogy január végén még 1790 dolláron állt a jegyzés, s noha az elmúlt két napban a tőzsdék már megnyugodtak, a feszültség szintje csökkent, az arany ára viszont emelkedett. A szakember szerint elsősorban az inflációs félelmek hajtják az aranyárat.

"A tankönyvek azt mondják, és ebben nyilván igazuk is van, hogy a kamatemelés rosszul hat az aranyárra, hiszen a tartása kamatveszteséggel jár, tehát ha a pénzünk aranyban van és magasak a kamatok, akkor ezen vesztünk. De amikor mindenki attól fél, hogy az infláció tartós lesz, akkor viszont inkább az arany felé fordulnak. most is inkább ezt látjuk: az inflációs félelmektől, bizonytalanságtól az arany felé menekülnek, nem robbanásszerűen, de trendszerűen, tartósan megy föl az ára" – mondta Korányi G. Tamás, de hozzátette, a másik éremelő tényező, hogy az aranybányarészvények is emelkedtek.

A tőzsdei szakértő kiemelte, hogy az arany mellett a palládium az a ritka fém, aminek az ára még hasonlóan mozog, és a válságos időszakokban megugrik. Korábban a platina is ilyen volt, sőt a 2008-as válságig a platina egyértelműen drágább volt, mint az arany, de egyrészt nőtt a platinakitermelés, másrészt a platina egyre inkább ipari fémmé vált, az autógyártás nagy mennyiségben használja föl, így elvesztette a speciális kincsképző funkcióját.

"A fiatalabb generációk számára a kriptovaluták jelenthetik az új aranyat, van egyfajta versenyfutás a menekülővaluta címért a kriptopénzek és az arany működött. Most már a világ összes kriptopénzének értéke meghaladja a teljes aranykészlet 50 százalékát" – mondta Korányi G. Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×