eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Nem minden jelzáloghitelest érinthet a kamatstop

A fordulónap lehet az egyik kulcsfontosságú körülmény.

Októberi szinten rögzíti a már felvett jelzálogfedezetű hitelek kamatait a kormány – jelentette be szerdán Orbán Viktor kormányfő. Az intézkedés január elején lép hatályba és 2022 közepéig tart. Mint azt az Infostart is megírta, az intézkedéssel 30 milliárd forint maradhat a családoknál, vagyis ennyi a bankszektor vesztesége is.

Palkó István, a Portfolio elemzője kérdésünkre elmondta: úgy tudják, hogy a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghitelekre egyaránt vonatkozik a tervbe vett jogszabály; ezeken belül pedig mindazokra a hitelekre,

amelyek kamatának fordulónapja a 2021. október 27-től 2022. június 30-ig terjedő időszakra esik.

Az érintettek hitelének kamatát a fordulónaptól vagy januártól – attól függően, hogy mikor van ez a fordulónap – egy alacsonyabb referenciaérték szerint határozzák majd meg.

Az eddigi információk alapján az október végi BUBOR-értéket kell figyelembe venni. Ezek az értékek mintegy 2 százalékponttal alacsonyabban vannak, mint a jelenlegi bankközi kamatlábak. Ez jelentős 5-15 ezer forintos törlesztőrészlet-csökkenést jelenthet.

A csökkenés mértéke az elemző szerint ugyanakkor sok mindentől függ:

  • mekkora a hitel pontos összege
  • mekkora a fennálló futamidő
  • a hitelesek egy bizonyos része esetében nem törlesztőrészlet-csökkenésről lesz szó, hanem a piaci folyamatok által indokolt törlesztőrészlet-emelkedésnek az elmaradásáról

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján körülbelül 470 ezer olyan jelzáloghitel-szerződés van, amelynek június 30-ig fordul a kamata. Az érintett körbe Palkó István elmondása szerint beletartozhatnak olyan hitelek is, amelyeknek 5 vagy 10 éves a kamatperiódusuk – ezek esetében is június 30-ig egy alacsonyabb referenciaérték a mérvadó, ha elérnek a következő fordulónapig, és meg kell határozni az új törlesztőrészletet. Az is előfordulhat, hogy az új törlesztőrészlet csak egy hónapig lesz érvényes, hiszen lesznek olyan hitelek, amelyeknek például májusban fordul a kamatuk, és akkor csak júniusban lesz érvényes az alacsonyabb törlesztőrészlet.

A Portfolio úgy tudja, hogy a kormánynál nagyjából 30 milliárdos banki veszteséggel számolnak, ekkora összeg maradhat a változás nélküli állapothoz képest a háztartások zsebében. A végső összeg nagysága ugyanakkor attól függ, hogy miként változik a kamatkörnyezet a következő több mint fél év során. Ezt elsősorban a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája alakítja – mutatott rá Palkó István.

"Érdemes egyébként megjegyezni – tette hozzá az elemző –, hogy

a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét mindenképpen növeli ez a jogszabály,

hiszen egy politikailag érzékeny csoportot vesz ki a kamatemelésekben közvetlenül érintettek közül."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×