eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Amundi-menedzser: az MNB lett a legszigorúbb jegybank a régióban

A kamatemelési ciklus kilátásba helyezésével az MNB lett a legszigorúbb jegybank a régióban, megelőzve a cseheket, akiktől a piac csak augusztusban vár kamatemelést - mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő kötvényportfólió menedzsere sajtóeseményen szerdán.

Várakozásaik szerint az alapkamat valószínűleg 0,90 százalékra emelkedik a június 22-i kamatdöntő ülésen, továbbá az egyhetes betéti kamat szintjét újra az alapkamathoz igazítják.

Az év hátralévő részében további két kamatemelésre kerülhet sor, a negyedévente megjelenő iflációs jelentéshez időzítve, így év végén 1,20 százalékon állhat az alapkamat - mondta az Amundi szakértője.

Arról is beszélt, hogy a hazai központi pénzintézet nem szünteti meg az eszközvásárlási programját a kamatemelések megkezdése előtt, hanem "tartós jelenlétre" rendezkedik be a hazai kötvénypiac stabilitása érdekében.

A hazai jegybank számára az inflációt illetően felfelé mutató kockázat, hogy a munkanélküliség alig emelkedett, a bérek dinamikája nem lassult érdemben, a kilábalás viszont gyorsabb lesz a vártnál - fejtette ki a kötvényportfólió menedzser.

Kiss Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kamatemelés megpendítése látványosan erősítette a forintot, ami az importárak csökkenésén keresztül enyhítheti az inflációs hatásokat.

A világszerte jellemző folyamatokról szólva elmondta, hogy az előző évtized alacsony inflációs környezetét követően ma mindenki egyetért abban, hogy az árak megugranak az idén, kérdés azonban, hogy átmeneti inflációs fellángolásról vagy tartós áremelkedési hullámról beszélhetünk. Ami most történik, az egyedülálló a gazdaságtörténetben, ezért csak egy-két év után fogjuk megtudni, hogy kinek van igaza - tette hozzá.

Az Amerikai Egyesült Államokban a korai nyitás után az árak emelkedésének a mértéke az inflációt váró piacokat is meglepte, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ennek ellenére kivárásra játszik, és legfeljebb akkor léphet közbe, ha az infláció a nyarat követően is magas marad - mutatott rá Kiss Péter. Arra is kitért: az EKB megemelte az eszközvásárlási programjának ütemét a második negyedévre, továbbá a szigorítás tekintetében jóval a Fed mögött kullog.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×