INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

zöld magyar államkötvény

zöld kötvény

államadósság kezelő központ

ákk

aukció

Őrült érdeklődés a világrekorder magyar zöld államkötvény iránt

Őrült érdeklődés a világrekorder magyar zöld államkötvény iránt

Infostart / MTI

A 20 milliárd forintért meghirdetett mennyiségnél 10 milliárddal nagyobb összegben, összesen 30 milliárd forintért értékesített a debütáló Zöld Magyar Államkötvényekből az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukcióján.

Az ÁKK 2021. április 22-én, a Föld napján tartotta az első Zöld Magyar Államkötvény aukcióját. A Zöld Magyar Államkötvény 30 éves futamidejű, fix kamatozású államkötvény.

20 milliárd forintért kínáltak belőle eladásra, de az elsődleges forgalmazók részéről 140,72 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, ebből a maximális ráemelést kihasználva 30 milliárdot el is fogadott az adósságkezelő. Az aukciós átlaghozam pedig 3,69 százalék volt.

Az új zöld kötvény nem csak a magyar piacon mérföldkő, a Bloomberg szerint az egész világon a leghosszabb zöld állampapír - írta a Portfolio.

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte:

felülmúlta a várakozásokat a befektetői érdeklődés a zöld kötvények iránt.

Hozzátette: a magyar kormány célja a kötvénykibocsátással, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági célokra forrásokat szerezzen a befektetőktől. Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy most már nem csak a külföldi piacokon - az eurókötvény- és a jenkötvény-értékesítéssel - sikerült forrásokat gyűjteni a zöld, fenntarthatósági beruházásokra, hanem Magyarországon is keresettek a zöld kötvények.

A zöld kötvény mellett csütörtökön az ÁKK 30 milliárd forintért vitt piacra 5 éves és 25 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt, mindkettő iránt nagy volt az érdeklődés:

  • Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 107,38 milliárd forintnyi ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 45 milliárdot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 13 bázisponttal alacsonyabb, 1,73 százalékos átlaghozamon.
  • A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 51,11 milliárd forintnyi ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 37,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 4 bázisponttal alacsonyabb, 2,69 százalékos átlaghozamon.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018