eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lynx gyalogsági harcjármű a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya fogadóépülete közelében 2020. december 17-én, a Lynx-harcjárműgyár alapkövének ünnepélyes letétele alkalmából tartott bemutatón. A német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata által mintegy 60 milliárd forintból épülő, a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx harcjárműveket gyártó üzemből 218 harcjármű kerül a Magyar Honvédséghez, amelyből 172-t gyártanak majd le a 2023-ra elkészülő zalai üzemben.
Nyitókép: MTI/Varga György

Egyre-másra létesülnek a hadiüzemek Magyarországon

Sőt, nemcsak itthon, de külföldön is terjeszkedik a magyar hadiipar. Íme egy összefoglaló arról, hol, milyen üzem létesül.

Egy hadiüzem már el is készült itthon, másik kettő építését pedig elkezdtük, ezenkívül három további gyáregység létesítése van tervben. Vannak résztulajdonok külföldön lévő gyárakban is - írta a novekedes.hu, amely összeszedte az ismert beruházásokat.

Emlékeztette, a korábbi két évtizedben folyamatosan elöregedő magyar haderő csak néhány fejlesztésen esett át (Atlas Mistral, JAS 39 Gripen), ebben hozott éles változást a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program 2017-es elindulása. A világ biztonságpolitikai kihívásaira válaszul és a NATO elvárásainak megfelelve (a GDP 2 százalékát érjék el a védelmi kiadások a tagországokban), megindult a honvédség eszközállományának modernizálása, a haderő átstrukturálása, az állomány létszámának a növelése, és a rendszerváltozás óta szinte megszűnt magyar védelmi ipar feltámasztása.

Mivel a fegyverek, eszközök beszerszése rendkívül költséges, ezért inkább arról döntöttek, hogy a gyártó üzemeket, sőt esetleg a kapcsolódó kutatás fejlesztést is megpróbálják bizonyos esetekben Magyarországra hozni. Ezzel növelhetők az államháztartás bevételei, új munkahelyek jönnek létre, bővülhet a hazai export és a GDP.

A nagyívű program megvalósítása még javában zajlik. Bár van olyan üzem, amelyik már felépült, sőt termel, de némelyik még csak terv szintjén létezik.

HM Arzenál kézilőfegyvergyár - Kiskunfélegyháza

Az állami tulajdonú HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi telephelyén megvalósuló kézilőfegyvergyár elkezdte betölteni a FÉG megszűnésével keletkező űrt (akkor gyakorlatilag megszűnt a magyar nagyüzemi fegyvergyártás). Napjainkra az összeszerelő részleg már teljes kapacitással termel és elindult az alkatrészgyártó egységek próbaüzeme is.

A gyárban jelenleg cseh licensz alapján, CZ-HU BREN 2 típusú gépkarabélyokat, CZ Scorpion EVO 3 géppisztolyokat és CZ P-09 maroklőfegyvereket szerelnek össze, illetve lassan megindul a teljes helyben való gyártásuk.

A gyár tevékenysége a tervek szerint nemsokára kiegészül a német Unique Alpine mesterlövészfegyverének, és gépkarabélyainak a gyártásával, illetve folynak partnerségi tárgyalások a belga FN Herstal fegyvergyárral is.

Airbus Helicopters - Gyula

2018 végén született megállapodás a helikopteralkatrész-gyár létesítéséről, melyben 30 százalék tulajdonrésze van a magyar államnak. Az építkezés tavaly indult el és várhatóan 2022-ben kezdődik meg benne a termelés. A gyár létrehozása valószínűleg összefüggésben áll a Honvédség által vásárolt Airbus H145M és H225M helikopterekkel.

Rheinmetall – Zalaegerszeg, Kaposvár, Nyírtelek

A német Rheinmetall AG fegyvergyártó és a magyar állam egy német-magyar vegyesvállalatot alapított, Rheinmetall Hungary néven. Zalaegerszegen hoznak létre gyártóüzemet, melynek alapkövét tavaly decemberben tették le.

Itt fog elkészülni a Rheinmetalltól vásárolt összesen 214 Lynx harcjárműből 172 darab.

Zalaegerszeg, 2021. március 26.
A magyar állam és a Rheinmetall vegyesvállalataként épülő Lynx gyalogsági harcjárműgyár építési területe Zalaegerszegen az első tartóoszlop felállításának napján, 2021. március 26-án.
MTI/Varga György
A magyar állam és a Rheinmetall vegyesvállalataként épülő Lynx gyalogsági harcjárműgyár építési területe Zalaegerszegen az első tartóoszlop felállításának napján, 2021. március 26-án. A termelés valószínűleg 2023-ban indul meg a 60 milliárd forintból épülő gyárban. MTI/Varga György

Emellett egy, évente száz 4X4-es harcjármű gyártására alkalmas gyárat fognak létrehozni Kaposváron. A magyar haderőben újonnan rendszeresített, török licensz alapján gyártott (de német kommunikációs rendszerrel felszerelt) Gidrán MRAP-ok is itt készülnek majd. A gyártó ígérete szerint teljesen új, Zalaegerszegen fejlesztett járművek gyártóhelyéül is fog majd szolgálni az új telephely.

Nyírtelek, 2021. február 5.
Kub rakéták karbantartását végzik dolgozók a hazai légvédelmi eszközök és rakéták javításával, karbantartásával foglalkozó HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. nyírteleki telephelyén 2021. február 5-én. Keresik a Magyarország által megvásárolt izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer egyes elemeinek hazai gyártási helyszínét - közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a Rheinmetall Canada és a CarpathiaSat Zrt. képviselőivel tartott egyeztetés után.
MTI/Czeglédi Zsolt
Kub rakéták karbantartását végzik dolgozók a hazai légvédelmi eszközök és rakéták javításával, karbantartásával foglalkozó HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. nyírteleki telephelyén 2021. február 5-én. Keresik a Magyarország által megvásárolt izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer egyes elemeinek hazai gyártási helyszínét - közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a Rheinmetall Canada és a CarpathiaSat Zrt. képviselőivel tartott egyeztetés után. MTI/Czeglédi Zsolt

Épül egy Rheinmetall-érdekeltségű hadiüzem Nyírteleken is. A vegyesvállalat itt olyan csúcstechnológiás rádiólokátorokat fog gyártani, melyek a méltán híres izraeli vaskupola légvédelmi rendszer részét képezik, és nemrég kiderült, hogy hazánk is vásárol belőlük, hogy lecserélje a már igencsak elöregedett szovjet lokátorokat.

A Rheinmetall egyébként a következő években 600 millió eurós befektetést tervez hazánkban.

Részben határon túl

Hirtenberger aknavetőgyár – Wien-Neustadt, Várpalota

2019-es hír volt, hogy a magyar állam megvásárolt egy patinás aknavetőgyártó vállalatot, a Hirtenberger Defence System-et. A vállalat gyártási központja Ausztriában van, de vannak telephelyei Angliában és Új-Zélandon is. Nemsokára Magyarországon is létrehoznak, egy aknavetőgránátokat előállító gyáregységet Várpalotán.

HM-Arzenál, Hirtenberger - Várpalota

Az új fegyverekhez lőszer is kell, ezért épül egy nagykaliberű lőszer és robbanószergyártó üzem a HM Arzenál közreműködésével, szintén Várpalotán.

AERO Vodochody - Csehország

Itt nem az állam, hanem egy magyar magánember vásárolta be magát egy külföldi repülőgépgyárba: a korábbi cseh tulajdonostól az AERO Vodochody repülőgépgyártót birtokló holding részvényeinek a 100 százalékát, az itthon bejegyzett Aero Investment Partners Zrt. veszi meg. A cég többségi tulajdonosa (51 százalék) Tombor András, magyar üzletember. A nagy múltú repülőgépgyártó 2016 óta kisebb kihagyás után ismét a katonai programokra fókuszál.

Legfontosabb projektje az L-39NG szubszonikus sugárhajtóműves kiképző és könnyű támadó repülőgép. Eddig három megrendelésről biztosan lehet tudni: a Szenegáli légierő, továbbá egy portugál, illetve egy amerikai cég vásároltak összesen 26 darabot a gyártótól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×