eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

A használtautó-import is nyögi a második hullámot

A koronavírus második hullámának hatására ismét jelentősen erősödött a bizonytalanság az autópiacokon, a hagyományosan legaktívabb hónapnak számító októberben az import 25 százalékkal maradt el a tavalyitól – mondta az InfoRádiónak Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A második hullám, ami főként az európai nagy exportpiacot érinti, köztük Németországot, Ausztriát, Olaszországot és Franciaországot, begyűrűzni látszik Magyarországra is, ennek köszönhetően, a viszonylag jó nyár végi, ősz eleji hónapok után, amikor nagyjából egy 10 százalékos elmaradás volt tapasztalható a használtautó-importban,

októberben már 25 százalékos volt a visszaesés.

Ez leginkább annak tudható be, hogy nehezedik a beszerzés a nyugat-európai országokból a lezárások miatt – magyarázta Halász Bertalan.

Míg a használtautó-import éves számai 150 ezer körül alakultak az utóbbi években, az idei év első tíz hónapjában 110 ezer személygépjárművet hoztak be az országba, ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva 17 százalékos elmaradást jelez. A két legerősebb időszak – az adásvételek számát tekintve – tavasszal a május, ősszel pedig az október. Ennek megfelelően a múlt évben ez utóbbi hónapban történt a legnagyobb, közel 15 ezres darabszámú behozatal, idén viszont csak 11 ezer 200-300-ról lehet beszélni.

A JóAutok.hu vezérigazgatója szerint a használtautó-importban nem várható nagy felzárkózást az év hátralévő időszakában, miután egyre inkább romlik a járványhelyzet. Tehát év végre nagyjából egy 15-20 százalék közötti visszaesés prognosztizálható a tavalyi adatokhoz képest.

Az új autók frontján viszont ennél is nagyobb, 20-25 százalékos csökkenés várható

a tavalyi 180 ezres számhoz viszonyítva. A teljes okmányirodai átírások, a teljes használtautó-adásvétel, ami tavaly szintén rekordot döntött, és 800 010 átírást regisztráltak, az pedig egy 750-780 ezer környékére fog bejönni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×