eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Jövőre már többen élnének a hiteltörlesztési moratóriummal

A járvány második hullámára tekintettel mérlegeli a kormány a március 19-én bevezetett, év végéig szóló hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítását. Ha a hosszabbítás mellett döntenének, egy friss felmérés szerint a hitellel rendelkezők harmada élne a lehetőséggel.

Noha a hitellel rendelkezők jelentős része a koronavírus okozta gazdasági válság ellenére is inkább folytatta a törlesztést - figyelmen kívül hagyva a jegybanki számításokat is arról, hogy hosszabb távon jobban járnának a márciusban bevezetett hiteltörlesztési moratórium igénybe vételével -, egy friss felmérés szerint azért akadnak, akik ha lehetne, akár jövőre is mellőznék a törlesztést.

A hiteltörlesztési moratórium lényegében arról szól, hogy 2020. végéig nem kell megfizetni az aktuális havi törlesztőket, a felhalmozott tartozás nem tőkésedik, mindössze a futamidő hosszabbodik, és januártól nem változik a törlesztőrészlet összege sem. A moratóriumot minden adósra kiterjesztették, és egyedileg kell kérvényezni a törlesztés folytatását. További könnyebbség az adósoknak, hogy év végéig bármikor visszaléphetnek a moratórium hatálya alá.

Ha lesz hosszabbítás, a hitellel rendelkezők nagyjából harmada döntene úgy, hogy jövőre sem törleszti a kölcsönt

- írta a Napi.hu a megrendelésére a Pulzus Kutató által készített friss, ezer fős, és a 18 éven felüli lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatásból. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptemberi határzárat bejelentő Kormányinfót tett említést arról is, hogy a kormány a járvány közelgő második hullámára tekintettel tárgyal a bankokkal a hitelmoratórium esetleges meghosszabbításáról. A portál szerint azóta sincs konkrétum a hosszabbítás kapcsán, ezért elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a bankok saját hatáskörben dönthetik majd el, mely ügyfeleiknél függesztik fel januártól a törlesztést, továbbá, hogy emiatt a hosszabbítást esetleg majd az ügyfélnek kell kérvényeznie.

Jelenleg a lakosság 48 százaléka rendelkezik valamilyen hitellel, kétharmaduk nyilatkozott úgy, hogy tovább törleszt, és tervei szerint ez így is marad. A felmérés szerint alig van rá példa, hogy visszatérnének a moratórium hatálya alá.

Mindössze a lakosság 3 százaléka fontolgatja, hogy az idén ugyan még törleszt, jövőre viszont élne a halasztás lehetőségével.

Az adósok 12 százaléka ezzel szemben bent maradt a moratóriumban, és ott is kíván maradni jövőre is.

A kutatás szerint a férfiak felének nincs hitele, 31 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kilépett a moratóriumból. A nőknél magasabb, 54 százalékos azok aránya, akiknek nincs hitelük, és 34 százalék, vagyis a hitellel rendelkezők csaknem háromnegyede döntött úgy, hogy nem él a halasztási lehetőséggel. A férfiaknál 17 százalék van most a moratóriumban, és további két százalék fontolgatja az újbóli belépést. A nőknél 3 százalék nyilatkozott úgy, hogy jövőre élne ezzel a lehetőséggel.

Korosztályok szerint vizsgálva a legtöbb banki tartozással a középkorúak rendelkeznek, 54 százalékul hitelfelvevő, a 40 év alattiak körében csupán 49 százalékos ez az arány, a 60 év fölöttieknél pedig mindössze 41 százalék. A folyamatos törlesztés mellett döntött a 40 év alattiak több mint kétharmada, a 40-59 éveseknél ez az arány csak 63 százalékos volt, a 60 év fölöttieknél pedig 32 százalék, vagyis a hitellel rendelkezők 78 százaléka nem kért, és nem is fog kérni halasztást. Ugyanakkor a fiatalabb és a középkorú korosztály törlesztő tagjai közül többen is fontolgatják az ismételt belépést, az idősekre ez alig jellemző, mindössze egy százalékuk fontolgatja - nyilván a nyugdíj jelentette stabil bevétel miatt.

A felmérés szerint az alapfokú végzettségűeknél 45, a középfokú végzettségűeknél 53, a felsőfokú végzettségűeknél pedig 46 százalékos a hitellel rendelkezők aránya, a többieknek nincs hitelük. Az alapfokú végzettségű hitellel rendelkezők pontosan kétharmada lépett ki a moratóriumból úgy, hogy nem is tervezi az újbóli belépést, a középfokú végzettségűeknél ez az arány már 70 százalékos, míg a felsőfokú végzettségűeknél megközelítette a 74 százalékot. A felsőfokú végzettségűek körében tervezik a legkevesebben azt, hogy jövőre belépnek a moratóriumba.

A városokban élők nagyjából a fele rendelkezik hitellel, a falvakban ez az arány a 40 százalékot sem éri el. A községekben élő hitelszerződéssel rendelkezők több mint háromnegyede fizeti tovább a kölcsönt, a városokban ez az arány kétharmad körül van, Budapesten a legmagasabb, és a megyeszékhelyeken valamivel alacsonyabb. Leginkább a falusi lakosság számol azzal, hogy bár most még törleszt, jövőre nehézségei lesznek, és belépne a moratóriuma, ha lehetne. A lap szerint most a hitellel rendelkező falusiak csupán tizede élt a lehetőséggel, jövőre az arányuk 23 százalékra emelkedhet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×