eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Lakbérindexet állít össze a KSH, és közölni is fogja

Egy új, a lakásbérlés áraira vonatkozó indexet tesz közzé az ingatlan.com közreműködésével a Központi Statisztikai Hivatal - mondta az InfoRádiónak Székely Gáborné, a KSH osztályvezetője.

Egyéves kutatási együttműködés előzte meg a KSH és az ingatlan.com közelmúltban tető alá hozott együttműködését, amely alapján már adatokat is publikál majd a hivatal - mondta Székely Gáborné, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője az InfoRádió Statisztikai Percek elnevezésű műsorában annak kapcsán, hogy hamarosan egy úgynevezett lakbérindex publikálását kezdik meg. Mint mondta, az együttműködés annyiban újszerű, hogy nem a KSH ír elő adatszolgáltatási kötelezettséget, hanem a magáncég ajánlotta fel a saját adatbázisát statisztikai hasznosításra. Az együttműködés megkezdése előtt a hivatal megvizsgálta az adatforrás minőségét, hasznosíthatóságát, és azt, hogyan illeszthető be a KSH-nál már bevett statisztikai feldolgozási folyamatokba, amelyekkel a hivatalos statisztikai adatokkal is dolgoznak.

"Az együttműködés legfontosabb eredménye jelenleg egy lakbérindex, amelyet az ingatlan.com hirdetési adatbázisának egyedi beazonosításra nem alkalmas módon a KSH-nak átadott adataiból készítünk a saját módszereink szerint" - mondta Székely Gáborné. Úgy fogalmazott, hogy a nagyközönség számára várhatóan az index lesz a legfontosabb információ, jóllehet nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a szakmai érdeklődők számára bemutassák, milyen módszertan szerint és milyen célokra lehet felhasználni ezeket az adatokat.

"Az index arról ad felvilágosítást, hogy 2015 óta a lakáspiacon megjelenő, kiadásra szánt lakások kínálati ára hogyan alakult"

- mondta Székely Gáborné. A havonta frissülő, és a 2020. júliusi adatokat már tartalmazó, tehát eléggé naprakész index a KSH honlapján lesz elérhető.

Beszámolt arról is, hogy számos részindexet készítettek az érdeklődőknek: többek között a budapesti kerületek, kerületcsoportok áralakulása mellett például a lakbérek régiós ármozgásáról. A régiókon belül pedig bemutatják azt is, hogyan változnak a bérleti díjak a megyei jogú városokban - de utóbbi már csak féléves gyakorisággal frissül, mivel itt jóval kevesebb információ áll rendelkezésre. "Maga a bérleti piac, és a feldolgozott adatcsomag erősen főváros- és városcentrikus, ezért elsősorban a nagyobb városokra és a budapesti bérleti piac mozgásaira koncentrálnak a publikált adatok" - hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

"Valamennyi budapesti részindex alapján körülbelül 2020. januárjáig lehetett áremelkedést megfigyelni a budapesti piacon, és márciusban már nagyon komoly bérletidíj-esést tapasztaltak, ami áprilisban is folytatódott, aztán május-júniusban kisebb emelkedés és piaci bizonytalanság látszott" - ismertette Székely Gáborné az idei fővárosi mozgást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×