eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Az áfaemelés elvitte a készházpiac ötödét

Negyven százalékkal csökkent idén a könnyűszerkezetes lakóépületek értékesítése, eltűntek az alsó-középkategóriás épületek iránt érdeklődők.

Hat-nyolc millió forintos drágulást okozott a készházak piacán az idei áfaemelés, illetve az anyagárak és a bérköltségek növekedése, ami visszavetette a készházak értékesítését - írta a Világgazdaság. A vásárlók egyébként jellemzően 30-40 millió forintos kategóriában gondolkodtak eddig. Kárpáti József, a Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének (Makész) elnöke a lapnak elmondta, hogy tagjaik 2020-ban a piac egészét jellemző visszaesés dupláját, több mint 40 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek, ami többéves növekedési folyamatot tört meg. 2018-ban 322, tavaly 379, idén viszont mindössze 225 épületet adtak át.

Beszámolt arról is, hogy míg korábban jellemzően 90 százalékos készültségű épületeket rendeltek, most alapvetően módosult a kivitelezési fokozat is, idén csak minden harmadik-negyedik vevő hajlandó ezért fizetni. A többiek inkább saját erőből, rokonokkal, ismerősökkel vagy számla - és így garancia - nélkül dolgozó kivitelezőkkel építik tovább az otthonukat.

A piaci visszaesés szinte kizárólag az alsó-közép árkategóriában látszik, a prémiumszegmensben egyáltalán nem. Az utóbbi hetekben azonban már éledezni kezdett a piac, és a korábbinál többen kezdtek bővítésben gondolkozni, amire a csok is lehetőséget kínál - írta a Világgazdaság.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×