eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Leverték a webáruházak forradalmát

A boltnyitás nyomán már megkezdődött a visszarendeződés a webáruházak és a hagyományos boltok piacai között. A pénzünk nagyobb részét, 85-90 százalékát a hagyományos boltban költjük – írja a blokkk.com.

A koronavírus-járvány legsúlyosabb szakaszában, március 28-tól a kijárási korlátozás miatt nem lehetett iparcikkes boltba menni, legközelebb majd csak május 4-től vidéken, 18-tól pedig a fővárosban lehetett újra válogatni a polcokon. A boltok többsége bezárt, nullára esett a piacuk áprilisban. Eközben ugyanebben a hónapban a webáruházakban kétszer annyit vásároltunk, mint egy évvel korábban.

Áprilisban a webköltekezés nőtt ugyan 31 milliárd forinttal, de a hagyományos boltos kör eközben 131 milliárd forinttal soványabb lett. Májusban a webáruházak és a hagyományos boltok viszonylatában megindult a visszarendeződés, az áprilisihoz képest kisebb webnövekedés mellett.

Áprilisban a webáruházak nem győzték a kiszállítást, egy idő után az élelmiszer-áruházak némelyike nem is fogadott már újabb rendelést. A legnagyobb gát a megfelelő szállítójárművek hiánya volt. Az élelmiszereknél ráadásul olyan szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek is eleget kell tenni, melyek miatt nem is lehet csak úgy újabb kisteherautókat beállítani.

Az elmúlt években folyamatosan 30 százalék felett, 2019-ben pedig közel 40 százalékkal nőtt az itthon jegyzett webáruházakban a költekezés. Élelmiszerekből is egyre többet vásárolunk a neten, éves szinten már 150 milliárd forint környékén járhat ez a szelete a webnek. Ez az élelmiszerboltok ötezer-ötszáz milliárd forintos forgalmának 3 százalékát teheti ki. A teljes webforgalom a magyar statisztika szerint egyébként 757 milliárd forint volt 2019-ben, a boltos kiskereskedelem 12 ezer milliárd forintot túllépő teljes piaca mellett.

Az elmúlt évekkel is összevetve 2020 áprilisában csúcsra futottak a magyar webáruházak. Előtte márciusban is volt egy megugrás, a májusi boltnyitás viszont lejjebb nyomta a mérlegüket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×