eur:
393.24
usd:
368.27
bux:
66067.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Megugró munkanélküliség várható a régió országaiban

A fizetéscsökkenés mellett az elbocsátásokkal is sok munkaadó élt a járvány miatt. Az Erste Bank szakértői az országonként eltérő adatfelvételi módszerek, jogszabályok, állami támogatási programok okozta statisztikai torzítások ellenére is két számjegyű munkanélküliségi rátát várnak a régió országaiban, Magyarországon pedig 7 százalékosat.

A kaposváriak fizetésén is meglátszik a koronavírus-válság hatása, derült ki a sonline.hu cikkéből. Egy benzinkutas a munkaideje és fizetése felére, a helyi taxisok a járvány előtti forgalom harmadára esésére panaszkodtak. A lap idézte a Pulzus Kutatóintézet közvélemény-kutatását is, amely szerint a magyarok 35 százalékának csökkent a jövedelme 2020 eleje és májusa között, de 50 százalékuké változatlan maradt, sőt, 4 százaléknak még emelkedett is. A fennmaradó 11 százaléknak nem volt bevétele.

A felmérés szerint a válaszadók 8 százalékának felére esett a jövedelme, 7 százalékuk 30 és 50 százalék közötti csökkenésről adott számot. További 13 százalék 10–30 százalékos veszteséget könyvelhetett el, és 7 százalékuk 10 százaléknyi jövedelemcsökkenést vallott be. A jövedelemváltozás eltérően érintette a nemeket: a nők 53 százalékának maradt változatlan a jövedelme, míg a férfiak 47 százalékának.

A Tárki egy másik felmérése szerint a legkisebb mértékben a Nyugat-Dunántúlt, az Észak-Alföldet és Észak-Magyarországot érintette a jövedelemcsökkenés, míg a Dél-Dunántúl helyzete átlagosnak mondható ezen a téren. A fővárosban és környékén, valamint a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön apadtak a leginkább a jövedelmek. A kutatások szerint eddig a kisvárosokban és a községekben élőket kevésbé sújtotta a jövedelemcsökkenés. Persze a munkáltatók is eltérően reagáltak a leállásra: sok helyütt csökkentették a munkaidőt, a fizetéseket, másütt állásidőre, fizetés nélküli szabadságra küldték a dolgozókat. És sokan döntöttek a leépítések mellett is.

Arról azonban, hogy hányan kényszerültek erre, és valójában hány munkavállaló került utcára, egyelőre kevés a megbízható adat. A KSH hivatalos adatai szerint Magyarországon (hivatalosan) 3,8%-ra emelkedett áprilisban a munkanélküliség, a munkanélküliek száma 174 ezer volt, azonban a statisztikai adatfelvételi módszertan miatt ezek több elemző - köztük a Portfolio és az Erste Bank szakértői - szerint is torzítanak, és valójában ennél jóval magasabb lehet az állástalanok száma. Amint azt az Infostart is megírta, a Portfolio becslései szerint azonban a valós szám 280 ezer körül van jelenleg, a munkanélküliség pedig 6 százalék körül lehet.

Az Erste szakértői szerint az adatokban egyébként is csak később fog megmutatkozni az eddigi elbocsátások hatása is, mivel amíg a felmondási időket töltik az elküldött dolgozók, addig foglalkoztatottnak számítanak a statisztika szerint - írta a Portfolio. Az állásvesztők egy része pedig vagy azért, mert nem tud hol állást keresni, vagy azért mert nem is akar, vagy pedig a hatóságok lassúsága miatt még nem tudott munkanélkülinek bejelentkezni eleve az inaktívak kategóriába kerül a hivatalos statisztikákban.

Ezért a bank szakértői az inaktívak számának emelkedését várják a régió országokban - különösen azokban, ahol a szolgáltató szektor jelentős foglalkoztatónak számít.

Az idegenforgalom leállása már látványosan kimutatható az osztrák adatokban, Horvátországban pedig nyári turistaszezon alakulásától függ majd, hogyan változnak a munkanélküliségi adatok.

A portál szerint tovább torzítják a munkanélküliségi statisztikákat az ingázók, akik abban az országban kerülnek be a hivatalos statisztikába, ahol élnek. Ez Magyarország és Szlovákia esetében az ausztriai munkavállalókon keresztül érinti az adatokat. Kockázatot jelenthet a külföldről hazatérő munkavállalók száma is, ami elsősorban Romániában dobhatja meg a munkanélküliek számát, ha Olaszországból és Spanyolországból tömegesen térnek haza.

Az is befolyásolhatja a régiós adatok összehasonlítását, hogy a karantén alatt gyerekfelügyelet miatt betegszabadságra, vagy inaktívként hazakényszerülőket országonként eltérően sorolja be a statisztika. Csehországban és Szlovákiában ők továbbra is foglalkoztatottnak számítanak, Lengyelországban viszont ha két hétnél hosszabb időre kiesnek, akkor nem számolják bele őket a statisztikába. A lengyeleknél március második felében a hivatalosan foglalkoztatottak 19 százaléka gyakorlatilag nem dolgozott emiatt, de a cseheknél és a lengyeleknél is megduplázódott a gyermeknevelési szabadságra vagy betegállományba kényszerülők száma.

Az Erste Bank elemzői szerint lényegében minden ország recesszióra számíthat.

Horvátországban, Romániában és Szerbiában két számjegyű lehet idén az átlagos munkanélküliségi ráta, Magyarországon pedig 7 százalékot prognosztizálnak.

A végleges arányt erősen befolyásolja majd a felmondási idők letöltése, illetve az álláskeresőként regisztráció esetleges elhúzódása, valamint az is, hogy a frissen a munkapiacra kerülő végzősök mennyire tudnak elhelyezkedni. Egy esetleges második járványhullám, vagy csak a korlátozások időtartamának elhúzása tömeges leépítéseket hozhat a turizmusra és a szolgáltatásra erősen építő országokban. De az ingázók és a külföldön dolgozók visszatérése is növelheti a hazai munkanélküliséget. És persze kérdéses, hogy az országonként eltérő körre, mértékben és időtartamig vonatkozó állami támogatási programok, vagy a távmunka terjedése mennyire tudja enyhíteni a munkanélküliséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemzők várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×