eur:
395.83
usd:
364.91
bux:
65577.78
2024. március 19. kedd Bánk, József
Mobilparkolás telefonszáma olvasható egy parkolóautomatán Budán, a Dózsa György térnél 2012. augusztus 3-án.
Nyitókép: Földi Imre

Az ingyenes parkolás újabb mellékhatása

Ahogy kerületenként eltérő a kerületen kívül lakó munkavállaló számára váltható kedvezményes parkolási engedély szabályozása és díjazása, úgy a járvány miatt ingyenessé tett időre szóló esetleges díjvisszatérítésre sincs egységes recept, sem kormányzati állásfoglalás.

A kijárási korlátozás idejére, illetve július 1-ig országszerte ingyenessé tett parkolásnak egy esetben nem várt mellékhatása is lehet az autósok számára - igaz, főleg Budapesten. Elsősorban itt jellemző ugyanis, hogy a nem az adott kerületben lakó, vagy a kerületen belül más parkolási övezethez tartozó autós munkavállalók, ha a munkahelyük közelében szeretnének parkolni kedvezményes, ám jellemzően éves díjat fizetnek ezért a lehetőségért. A Pénzcentrum szerint meglehetősen eltérő a munkavállalói parkolási kedvezményre mind a kerületenként érvényes szabályozás, a lehetőség díjtételei, illetve az adott parkolási cégek hozzáállása is ahhoz, hogy az ingyenes parkolás idejére visszatérítik-e a kieső hónapok díját.

Óbudán például a nem a kerületben élők évi 108 540 forintért parkolhatnak a kerületben található munkahelyük közelében. Az Óbudai Parkolási Kft. szerint mivel a parkolási engedélyek a kiadás napjától a tárgyévet követő év január 31. érvényesek és a bruttó 2 540 forintos költségtérítési díjon felül tartalmazhatnak kedvezménydíjat, ami nem időarányosítható és nem visszatérítendő az engedély év közben történő visszaadása, visszavonása vagy törlése esetén sem. Ráadásul náluk az alkalmazotti és a kedvezményes alkalmazotti kedvezmény díja év közbeni kiváltás vagy visszaadás esetén nem csökkenthető. Tehát ha valaki most elveszítette az állását, akkor sem kapja meg időarányosan az év hátralévő részére vonatkozó parkolási díjat. A cég szerint

mivel egyelőre sem kormányzati, sem fővárosi döntés nem született sem az ingyenes parkolás megszüntetéséről, sem a kedvezménydíjak visszafizetésének lehetőségéről, így a befizetett összeg időarányos visszafizetésére nincs lehetőség saját hatáskörben.

Zuglóban határozott idejű várakozási hozzájárulást lehet igényelni, melynek negyedéves díja 63 ezer, az éves díja pedig 189 ezer forint. A ZKNP Parkolási Ügyfélszolgálata a 26/2017. Zugló Önkormányzati rendelet 14. paragrafusát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. E szerint, ha a határozott idejű várakozási hozzájárulást az érvényességi idő lejárta előtt a jogosult - a COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt ingyenes közterületi parkolásra hivatkozással - visszaadja,

az igénybe nem vett időtartamra eső, már megfizetett hozzájárulást egy írásos kérelemmel visszaigényelheti.

A cég szerint igénybe nem vett időtartamnak minősül az április 6-a és július 1-je közti ingyenes közterületi parkolás időtartama, illetve akkor is visszajár a hozzájárulás időarányos része, ha a határozott idejű várakozási hozzájárulás lejártát követően ismételten benyújtott határozott idejű várakozási hozzájárulás iránti kérelemnél a várakozási hozzájárulás 10/B. § (5) bekezdése szerint számítják a díjtételt.

A XIII. kerületben a munkavállalói parkolási kedvezményt éves matricával jelzik, de a díját havonta kell fizetni. A kerületet legtöbb parkolási zónájában és körzetében 14 ezer forint a havidíj, de a Bulcsú utca - Kassák Lajos utca - Dózsa György út - Szabolcs utca által határolt területen, beleérve a kerületi tulajdonú határoló utakat, utcákat és tereket havonta 35200 forint a kedvezményes munkavállalói parkolás.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. közlése szerint a munkavállalói kedvezmények havi díjfizetését az ingyenes parkolásról szóló kormányrendelet életbelépésével felfüggesztették. Márciusra 74-en fizették be, áprilisban már be sem kérték.

"Erről minden érintettet értesítettünk, tehát nincsen sem visszatérítendő díj, sem hosszabbítandó jogosultság egyelőre. Amint a közterületi parkolás üzemeltetést újra engedélyezik, természetesen felvesszük a kapcsolatot a kedvezményekkel korábban rendelkező ügyfelekkel" - közölték a Pénzcentrummal.

A portál szerint az eltérő kerületi szabályok miatt mindenkinek érdemes megkeresni az illetékes parkolási társaságot, hátha visszakaphatják az időarányos összeget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×