INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

használt autó

autókereskedelem

koronavírus

járvány

Válság ide vagy oda, mászna visszafelé az autókereskedelem

Válság ide vagy oda, mászna visszafelé az autókereskedelem

Jelentősen visszaesett az új és a használt autók értékesítése idén áprilisban a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. Az év negyedik hónapjában csaknem 60 százalékkal kevesebb import személyautó került itthon forgalomba, mint tavaly.

A koronavírus-járvány által elsőként teljes egészében érintett áprilisi hónap adatai azt mutatják, hogy

mind az új, mind pedig a használt autók importja nagyjából lefeleződött.

Előbbiek 50 százalékkal nagyobb mértékben estek vissza, utóbbiak esetében 43 százalékos csökkenés figyelhető meg a tavalyi év azonos időszakához képest – ismertette az InfoRádiónak Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója. Ami a darabszámokat illeti, míg

  • 2019 áprilisában 13 200 használt gépjármű érkezett az országba, idén ez csupán 7500,
  • míg az új autók importja a tavalyi 12 400-as darabszám után 2020 áprilisában 6200 volt.

Jól látható az is, hogy amikor március elején bejelentették a vészhelyzetet Magyarországon, egy nagy, szakadékszerű visszaesés is képződött a használtautó-keresésben is, ami azóta lassan ugyan, de hétről hétre biztosan „mászik visszafelé”, tehát járvány ide, járvány oda, gazdasági leállás ide, gazdasági leállás oda, jelenleg ott tart a dolog, hogy a „békeidőbeli” februári internetes keresési számok 80 százalékát produkálja már a piac – tette hozzá a szakértő. Ez pedig bizakodásra adhat okot.

Halász Bertalan arra is kitért, a Jóautók.hu nem kizárólag az oldal látogatottságát méri, hanem egyéb mutatókat, köztük a hívásindításokat is, vagyis, hogy hány darab kapcsolatfelvétel születik a használtautó-vásárlók és -kereskedések között, és ezekből a számokból is az tűnik ki, hogy

az április végi, május eleji kapcsolatfelvételek nagyjából a februári, a még válsággal, illetve járvánnyal nem érintett időszaknak a 75-80 százalékát adják.

Ugyanakkor – fűzte hozzá –, az új autós fronton a járvány elindulásakor elég jelentős termeléskiesés, gyártókapacitás-leállások történtek, vagyis egy kínálati lyukkal lehet majd szembesülni a következő hónapokban, ami visszafoghatja az értékesítési számokat, annak ellenére, ha a kereslet meg is marad. De ugyanez mondható el a használtautó-importtal kapcsolatban is, és hiába lennének vásárlók, ha a határzárak miatt az utóbbi egy-másfél hónapban gyakorlatilag egy vákuum keletkezett.

Vagyis vannak pozitív és negatív irányba mutató erőhatások, de hogy májusban milyen elmozdulás lesz, azt egyelőre még nehéz megmondani – fogalmazott a vezérigazgató.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Válság ide vagy oda, mászna visszafelé az autókereskedelem
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018