INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

koronavírus

karantén

infláció

nyugdíj

nyugdíjprémium

Az idén várhatóan nem lesz nyugdíjkiegészítés

Az idén várhatóan nem lesz nyugdíjkiegészítés

Infostart

Az inflációszámítási szabályok miatt az előre prognosztizáltnál jóval kisebb lehet idén a pénzromlás üteme. Ennek hatására pedig eleshetnek a nyugdíjasok a nyugdíjkiegészítéstől, és a gazdasági növekedéstől függő nyugdíjprémium is kérdéses lehet.

Arról már márciusban cikkeztek a gazdasági portálok, hogy a nyugdíjprémium kifizetése akár el is maradhat idén, ha a gazdasági kilátások tovább romlanak, azóta kiderült, hogy már az MNB legoptimistább becslése szerint sem lesz meg a nyugdíjprémium alapfeltételeként meghatározott 3,5 százalékos GDP-növekedés 2020-ban.

Az azenpenzem.hu portál most az inflációt követő nyugdíjkiegészítésről írja azt, hogy noha idén év elején a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelték, és sokáig hitte mindenki, hogy ebből biztosan újabb kiegészítés lesz, most egyre valószínűbb, hogy az idei infláció alig haladja majd meg a januári nyugdíjemelés mértékét. Így az is egyre valószínűbb, hogy az idén egy fillér plusz sem járhat a nyugdíjasoknak.

A portál szerint ezért is helyezhette kilátásba a kormány a 13. havi nyugdíj fokozatos visszahozását, amelyből az első heti részletet 2021 februárjában, a teljes egy havi összeget pedig 2024-ben kaphatják majd kézhez.

A portál felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint a veszélyhelyzet miatti leállások hatására áprilisban - főleg az üzemanyagár történelmi mértékű csökkenése miatt - az infláció most még az átlagos kosarat sem tükrözi, és a fogyasztói árak átlagosan csak 2,4 százalékkal lettek magasabbak az egy évvel korábbinál.

A következő hónapokban pedig további mérséklődést várnak a jegybanki elemzők.

A gazdasági portál felidézte, hogy tavaly novemberben a nyugdíjasok egy összegben átlagosan körülbelül plusz 32 ezer forintot kaptak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018