eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Az idén várhatóan nem lesz nyugdíjkiegészítés

Az inflációszámítási szabályok miatt az előre prognosztizáltnál jóval kisebb lehet idén a pénzromlás üteme. Ennek hatására pedig eleshetnek a nyugdíjasok a nyugdíjkiegészítéstől, és a gazdasági növekedéstől függő nyugdíjprémium is kérdéses lehet.

Arról már márciusban cikkeztek a gazdasági portálok, hogy a nyugdíjprémium kifizetése akár el is maradhat idén, ha a gazdasági kilátások tovább romlanak, azóta kiderült, hogy már az MNB legoptimistább becslése szerint sem lesz meg a nyugdíjprémium alapfeltételeként meghatározott 3,5 százalékos GDP-növekedés 2020-ban.

Az azenpenzem.hu portál most az inflációt követő nyugdíjkiegészítésről írja azt, hogy noha idén év elején a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelték, és sokáig hitte mindenki, hogy ebből biztosan újabb kiegészítés lesz, most egyre valószínűbb, hogy az idei infláció alig haladja majd meg a januári nyugdíjemelés mértékét. Így az is egyre valószínűbb, hogy az idén egy fillér plusz sem járhat a nyugdíjasoknak.

A portál szerint ezért is helyezhette kilátásba a kormány a 13. havi nyugdíj fokozatos visszahozását, amelyből az első heti részletet 2021 februárjában, a teljes egy havi összeget pedig 2024-ben kaphatják majd kézhez.

A portál felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint a veszélyhelyzet miatti leállások hatására áprilisban - főleg az üzemanyagár történelmi mértékű csökkenése miatt - az infláció most még az átlagos kosarat sem tükrözi, és a fogyasztói árak átlagosan csak 2,4 százalékkal lettek magasabbak az egy évvel korábbinál.

A következő hónapokban pedig további mérséklődést várnak a jegybanki elemzők.

A gazdasági portál felidézte, hogy tavaly novemberben a nyugdíjasok egy összegben átlagosan körülbelül plusz 32 ezer forintot kaptak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×