eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Erste Bank logója a Kálvin téri üvegpalota homlokzatán. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Erste-csoport nyeresége

A kelet-európai hitelezési tevékenység bővülésének köszönhetően a vártnál jobban nőtt az Erste-csoport nyeresége a harmadik negyedévben.

Az osztrák bankcsoport a szerdán közzétett beszámolójának adatai szerint az anyavállalatra jutó nyereség 491,1 millió eurót tett ki, ami 8,17 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 454 millió eurót, a második negyedévi 354,9 millió eurónál pedig 38,37 százalékkal több. Elemzők 480 millió euró profitot vártak a harmadik negyedévre.

A jó eredmény annak volt köszönhető, hogy emelkedtek a nettó kamatbevételek, a nettó díj- és jutalékbevételek, valamint a kereskedési tevékenység nettó eredmény is jelentősen javult.

Az év első kilenc hónapjában az Erste-csoport 1 milliárd 223 millió euró nyereséget termelt, ami 5,3 millió euróval marad el az egy évvel korábbitól.

A működési eredmény a harmadik negyedévben 786,4 millió euró volt, 12,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 696,3 millió eurót. Január-szeptemberben 2 milliárd 233,3 millió euróra rúgott a működési eredmény, 12 százalékkal nőtt éves összevetésben, a költség/bevétel ráta pedig 58,6 százalékra javult 60,9 százalékról.

Andreas Treichl, az Erste-csoport vezérigazgatója az eredményekről elmondta: a hitelezési tevékenység és a betétállomány is egészséges mértékben bővült a harmadik negyedévben, valamint a bankcsoport likviditási és finanszírozási pozíciója is kiválóan alakult. A kelet-közép-európai gazdaságok kitartó lendülete is hozzájárult ahhoz, hogy a régió kockázati környezete kivételesen támogató maradt idén.

"Kelet-Közép-Európa továbbra is a kontinens gazdasági növekedésének megkérdőjelezhetetlen hajtóereje marad, az Erste-csoport a régió vezető pénzintézeteként pedig kiváló helyzetben van ahhoz, hogy támogassa ezt a trendet. Jóllehet a világ több pontján is egyre sokasodnak a gazdasági növekedés visszaesésére utaló jelek, mi továbbra is magabiztosan állítjuk, hogy Kelet-Közép-Európa teljesítménye felülmúlja az eurózónáét, és a régióban tapasztalt gazdasági növekedés fenntarthatóbbnak bizonyul, mint a 2000-es években" - jelentette ki Andreas Treichl.

Az év első kilenc hónapjában az Erste-csoport nettó kamatbevétele 4,3 százalékkal, 3 milliárd 517,4 millió euróra nőtt, elsősorban a cseh, a román és a magyar leányvállalatoknak köszönhetően.

A nettó díj- és jutalékbevétel 3,7 százalékkal 1 milliárd 484,3 millió euróra emelkedett a pénzforgalmi szolgáltatások, valamint a hitelezés és vagyonkezelés bővüléséből adódóan.

A kereskedési tevékenység nettó eredménye jelentős mértékben javult és 419,3 millió eurót tett ki, de a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök vesztesége 165,8 millió euróról 189,4 millió euróra nőtt. Mindkét tétel alakulását átértékelési hatások befolyásolták.

A nem teljesítő hitelek aránya 2,7 százalékot tett ki szeptember végén, míg egy évvel korábban 3,2 százalékon állt. Az NPL-fedezeti ráta 73,4 százalékról 76,9 százalékra nőtt.

Az Erste-csoport Ausztria mellett hat közép- és kelet-európai országban - Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Horvátországban - van jelen. Több mint 47 ezer munkavállalót foglalkoztat, 2444 bankfiókot üzemeltet a hét országban, és mintegy 16,5 millió ügyfelet szolgál ki.

Az Erste magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary 119,8 millió euró nyereséget ért el január-szeptemberben, 7,1 millió euróval többet az egy évvel korábbinál. A működési eredménye 146,3 millió euróról 170,4 millió euróra emelkedett.

Az Erste-részvények 0,11 százalékos pluszban, 32,75 eurón forogtak a bécsi tőzsdén szerda délelőtt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×