INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

imf

munkaerőhiány

nyugdíj

elöregedés

gdp

Komoly riasztást adott ki az IMF

Komoly riasztást adott ki az IMF

Infostart

A vagyonfelhalmozásnál gyorsabb elöregedésre és a 2050-ra várható 25 százalékos munkaerőállomány-csökkenésre figyelmeztette a közép-kelet-európai régiót a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF szerint Európa keleti része jobban szenved a népessége elöregedése és csökkenése miatt, mint a nyugati, és kevésbé is vannak felkészülve a helyzet kezelésére - írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Abban a 20 országban a legrosszabb a helyzet, amelyek a Balti-tenger és a Balkán között területet foglalják el, ezekben az országokban a népesség 12 százalékos csökkenése várható 2050-ig. Tao Zhang, az IMF ügyvezető igazgatóhelyettese szerint a munkaerő ennek kétszeresével, közel negyedével fog csökkenni, és az egy alkalmazottra jutó nyugdíjasok száma meg fog duplázódni.

A vagyonfelhalmozás az öregedésnél lassabban megy végbe, és emiatt veszélyesebbek a trendek

– emelte ki.

A demográfiai kihívások jelentősen lassíthatják a gazdasági növekedést, a munkaerő létszámának visszaesése és a munkaerő öregedése évi 1 százalékot vehet el a GDP-ből.

Az IMF szerint a problémát elsősorban a nyugdíjkorhatár emelésével, a munkavállalást ösztönző programok kiterjesztésével és a munkaerőimporttal lehetne javítani.

Nyitókép: pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018