eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az új 500 forintos bankjegy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Teátrumában tartott sajtótájékoztatón 2018. július 3-án. Az MNB 2014-ben megkezdett bankjegycsereprogramja hamarosan lezárul, a sorozat utolsó elemeként megújult az 500 forintos is. A most használatos 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig lehet fizetni.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Megint kizártak az egy százalékokból több száz szervezetet

Az egyszázalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek három nap múlva ismét be kell számolniuk az összegek felhasználásáról. Tavaly több mint harminc milliárd forint sorsáról dönthettek az adózók.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén összesen 779 civil szervezetet zárt ki a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékos felajánlásokból történő részesedésből – derül ki a NAV beszámolójából. A kizárt szervezetek között állatvédő alapítványok, hagyományőrző-, sportegyesületek, múzeum fenntartó, illetve egészségügyi szervezetek is megtalálhatóak, és több mint négy tucat szervezet esetében már a felszámolás is megkezdődött, például a Szövetségben a Rák Ellen Alapítvány, a Szegény Gyermekekért és Családokért Alapítvány vagy a Samurai Shotokan Karate Közhasznú Egyesület ellen is - írta a vg.hu.

Az összesen 27 úgynevezett bevett egyház esetében 2012 óta nem történt változás.

A civil szervezetek esetében három oka lehet a kizárásnak:

  • a kedvezményezett nem küldte meg a NAV-hoz a részére átutalt szja 1 százalékos összeg felhasználására vonatkozó adatokat tartalmazó KOZ-közlemény(eke)t,
  • a kedvezményezett a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepeltette, és a NAV által az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztotta,
  • a NAV az átutalt szja 1 százalékos összeg közcélú tevékenységnek megfelelő felhasználásának az ellenőrzése során megállapította, hogy a kedvezményezett a közleményében valótlan adatot közölt.

A NAV portálunknak elmondta, hogy a fenti kizárási okok előfordulásáról statisztikai nyilvántartást nem vezetnek, így kirívó esetekről nem tudnak adatokat szolgáltatni.

A tavalyi évben összesen 606 szervezetet zártak ki a kedvezményezettek köréből, 2017-ben az a szám 869 volt, 2016-ban pedig elérte az 1114-et.

A jogosulatlanul felhasznált összeget vissza kell fizetni, mely visszafizetett összegek a költségvetés bevételét képezik. Az elszámolásban valótlan adatok feltüntetése esetén a visszafizettetés mellett a szervezetet a NAV a felajánlásra jogosult kedvezményezettek közül is kizárja – közölte az adóhivatal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×