eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Olaszország is a selyemútra lép

Róma csatlakozik a kínai gazdasági kezdeményezéshez. Washington és Brüsszel aggódik.

Nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá szombaton az olasz és a kínai kormány arról, hogy Olaszország csatlakozik a kínai Új selyemút kezdeményezéshez.

A Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos olaszországi látgatásának csúcspontjaként tartott aláírási ceremónián további mintegy tíz megállapodást kötöttek kínai és olasz vállalatok. Az egyebek között energetikai és acélipari együttműködésre kiterjedő ügyletek összértéke egy olasz kormányzati forrás közlése szerint húszmilliárd euró, míg az olasz sajtó 5 milliárd eurót emlegetett.

A világ hét legfejlettebb országát tömörítő G7-csoport tagjai közül Olaszország az első, amely csatlakozik az Új Selyemút gazdasági övezet,

illetve a 21. századi tengeri selyemút néven futó gazdaság- és kereskedelemfejlesztési programhoz.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Olaszország csatlakozik a selyemút újraélesztését szorgalmazó kínai kezdeményezéshez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×