eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az Erste Bank logója a Kálvin téri üvegpalota homlokzatán. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Jelentősen javította hatékonyságát az Erste

Az Erste adózás előtti eredménye tavaly 61,3 milliárd forint volt, az előző évit több mint egymilliárd forinttal haladta meg úgy, hogy az eredményt javító visszaírások és egyéb egyszeri tételek összege jelentősen, több mint 10 milliárd forinttal csökkent éves összevetésben - mondta Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója

2017 év végéhez képest 15 százalékkal nőtt az Erste hitelállománya, és mivel a marzsok csökkentek, ez 10 százalékos bevételnövekedést eredményezett. És mivel a bank költség/bevétel aránya 2018 végére 48,8 százalékra csökkent a 2017 végi 54,1 százalékról, az eredény 22 százalékkal haladta meg a 2017-es évet - mondta az InfoRádióban Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

Az Erste adózás előtti eredménye tavaly 61,3 milliárd forintra nőtt, az emelkedés korábban még inkább az egyszeri tételeknek volt köszönhető, de 2018-ban már a mindennapi munka és a bevételnövekedés eredménye.

A magyar Erste Bank a csoport mérlegösszegének 4 százalékát adja, de a tavalyi évi eredmény több mint 10 százalékkal járult hozzá a csoport rekordszintű tavalyi eredményéhez, ami 1,8 milliárd eurót tett ki - emelte ki Jelasity Radován.

Az Erste Bank hitelezési aktivitását mutatja, hogy miközben az ügyfélhitelek állománya egy év alatt közel 15 százalékkal bővült, a nem teljesítő hitelek aránya tavaly év végére rekordalacsony szintre, 3,6 százalékra csökkent a 2017 decemberi 5,1 százalékról. "A vállalati portfólióban pedig a hajdan volt 20 százalék feletti szint után már kevesebb mint 1 százalék a nem teljesítő hitelek aránya, vagyis a portfólió már sokkal tisztább, ebből nem keletkeznek extra bevételek, ami azt jelenti hogy sokkal reálisabb a bank bevételi része is. Figyelembe véve, hogy milyen pozitív makrokörnyezetben vagyunk, mindez sokkal nagyobb biztosítékot és biztonságot jelent a jövőben" - mondta el.

2019-ben folytatni kívánják az utóbbi 5-6 évben, a kihívások ellenére is folytatott bővülést, organikusan, akár akvizíciókkal is. Felidézte, hogy az Erste vásárolta meg a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya üzletágait. "Továbbra is szeretnénk ezen a pályán maradni, és ha van rá lehetőségünk, szeretnénk az organikus növekedés mellett akvizíciókon keresztül is növekedni" - mondta Jelasity Radován.

A Budapest Bank privatizációja mellett az Erste más kisebb és közepes intézmények, valamint portfóliók iránt is érdeklődik.

A kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása és a nagyvállalati hitelezés mellett egyre nagyobb szerepet játszik az Erste Bank vállalati hitelezésében a kis-, és középvállakozások finanszírozása. Ezt már az Erste vállalati üzletágának vezetője mondta. Szabados Richárd az InfoRádióban hozzátette: a kkv-szektornál az új kihelyezések 16 százalékos növekedése az állomány 23 százalékos gyarapodását eredményezte.

A vállalati hitelezésben már közepes méretűnek számító bank a jövőben is az átlagot meghaladó bővülést tervez, várakozása szerint 2-3 éven belül a harmadik legnagyobb vállalati hitelezővé válik.

Hitelezési csúcsév lehet a 2019-es év

Az elmúlt 3 év legdinamikusabb növekedését érte el az Erste Bank a lakossági hitelezés minden területén - mondta az InfoRádiónak az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Harmati László hozzátette: a piaci új folyósítási dinamikát kétszeresen haladta meg a bank, ez a jelzáloghiteleknél több mint 60 százalékos, a személyi kölcsönöknél a kétszeresnél is nagyobb növekedést jelentett. A cég kifejezetten büszke arra, hogy a mikrohitelezésben is száz százalék fölötti, tehát duplázó teljesítményt mutattak.

"A lakossági hitelállomány is nőtt, a törlesztések és a nem teljesítő hitelállomány csökkenése és pótlása mellett több mint 7 százalékos lakossági hitelállomány-növekedést értünk el" - mondta a szakember.

2019-re hitelezési csúcsot várnak. Normalizálták, de nem fogták vissza a hitelezési feltételekben történt tavalyi változások. Sok állami élénkítő program zajlik és a lakossági reáljövedelmek növekedése is támogatja ezt az irányt.

Jelzáloghitelezésben legalább 10, a fogyasztási hitelezésben pedig körülbelül 15 százalékos növekedésre számítanak idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×