eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Dolgozók ellenőrzik a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg időjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Eldőlt: Magyarországra is jön a Török áramlat

Magyarországra is elér majd a Gazprom vezetésével épülő Török Áramlat gázvezeték második ága. A Portfólió.hu arról ír, hogy az orosz állami gázmonopólium november végén,vagyis a napokban döntött erről.

A South Stream Lite néven is emlegetett vezeték útvonala a Fekete-tengert átszelve, Törökországon, Bulgárián és Szerbián át érne el Magyarországra. A Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter által "fapados Déli Áramlatnak" nevezett vezeték teljes beruházási költsége 7 milliárd euró, vagyis kevesebb mint fele annyiba kerül majd, mint amennyibe az eredeti Déli Áramlat került volna - írja a Portfólió.

Bulgáriába és Szerbiába 2020-től,

Magyarországra pedig 2021-től érkezhet orosz gáz az új útvonalon,

az ukrán tranzitútvonal kiváltása pedig 2022-től válik lehetővé ezáltal.

A Kommerszant értesülései szerint a Gazprom által az egyes országokkal aláírt szállítási szerződések értelmében Magyarország évente 4,7 milliárd köbméter gázt kap majd a vezetéken keresztül, míg Bulgáriába 4,8, Szerbiába 2, Szlovákiába 4,3, Ausztriába pedig 3,8 milliárd köbméter érkezhet 2022 októberétől.

Az országok így szinte pontosan azzal megegyező mennyiségű gázhoz juthatnak majd hozzá az új vezetéken keresztül, mint amennyi jelenleg Ukrajna felől érkezik területükre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×