INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

telefon

sms

percdíj

A roamingdíjak eltörléséhez fogható változás jön a telefonálásban

A roamingdíjak eltörléséhez fogható változás jön a telefonálásban

Infostart

Az európai parlamenti képviselők szerdán jóváhagyták az új távközlési szabályokat az Európai Unión belüli hívások árának korlátozására, a szupergyors 5G hálózatok kiépítésére, és a vészhelyzeti figyelmeztetőrendszer létrehozására - írja a Portfolio.hu.

A szerdán megszavazott szabályok értelmében az Európai Unión belüli hívások percenként legfeljebb 19 centbe, az SMS-ek 6 centbe kerülhetnek. Az Európai Parlament 584 szavazattal, 42 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett megerősítette a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanáccsal júniusban az európai elektronikus hírközlési kódexről, 590 szavazattal, 63 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett pedig az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületéről szóló megállapodást.

Mint a Portfolio.hu írja, a belföldi díjas barangolást biztosító döntéssel 2017-ben már megszűntek a roamingdíjak a külföldről belföldre irányuló hívások esetén. Az új jogszabály

a belföldről külföldre irányuló hívások díját maximálja 2019. május 15-től 19 eurócentben (nagyjából 61 forint), míg a szöveges üzenetek legfeljebb hat centbe kerülhetnek majd (mintegy 19 forint).

A jogszabály a biztonsági előírások, például a titkosítás szigorításával az okostelefonok, többek között az internetalapú szolgáltatások (például Skype, WhatsApp) használóit is védi; az előre fizetett kártyákon maradt, fel nem használt összeget pedig a szerződés megszűnésekor ezentúl kötelező lesz visszaadni a felhasználónak.

A tagállamoknak elő kell segíteniük az 5G hálózatok kiépítését is 2020-ig. A cél az, hogy az EU 5G tervével összhangban az EU minden tagállamában legyen legalább egy nagyobb város, ahol már működik az 5G hálózat.

A tagállamokban kötelező lesz bevezetni az úgynevezett "fordított 112-es" kommunikációs rendszert, amely vészhelyzet vagy katasztrófa esetén SMS-ben vagy mobil alkalmazások révén értesíti a térségben tartózkodó lakosokat.

A tagállamoknak az irányelv hatályba lépésétől 42 hónap áll rendelkezésre, hogy felállítsák a rendszert.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018