eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ

A pénzügyi-számviteli feladatellátásban és a vagyongazdálkodásban tárt fel szabálytalanságokat a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - közölte az ÁSZ.

Az MNKH Zrt.-t 2012. november 20-án 500 millió forint jegyzett tőkével a magyar állam 90 százalékos és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 10 százalékos részesedéssel alapította, a 2012-2020 közötti évekre szóló külgazdasági stratégia végrehajtására. A társaság kereskedelem-fejlesztési feladatait 2016. március 1-jétől közfeladatként látta el.

Az ÁSZ ellenőrzése során megállapította, hogy a társaság pénzügyi-számviteli feladatellátása nem volt szabályszerű, mert a beszámolóban kimutatott ráfordításokat főkönyvi adatokkal nem támasztották alá. A társaság vagyonnyilvántartása - ezáltal vagyongazdálkodása - sem volt szabályszerű, mert a mérlegben kimutatott eszközök és források állományát nem támasztották alá leltárral, így a valódiság elve nem érvényesült.

Kitértek arra is, hogy az MNKH Zrt. 2014-2016. évi éves beszámolóinak letétbe helyezése nem történt meg a törvényben előírt határidőben. Ezek mellett a számviteli szabályozottság, a könyvvezetés és a leltár készítése területén feltárt szabálytalanságok miatt az éves beszámoló nem felelt meg a valódiság elvének. A beszámoló, és az abban foglalt adatok közzététele így megtévesztő képet adott a társaság gazdálkodásáról, pénzügyi és vagyoni helyzetének alakulásáról, ezáltal nem biztosította a társaság gazdálkodásának átláthatóságát.

A megállapított szabálytalanságokkal összefüggésben az ÁSZ az MNKH vezérigazgatójának négy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - közölték.

A magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HM EI Zrt.-t 1993. január elsejével alapította a honvédelmi miniszter 70 millió forint jegyzett tőkével. Fő tevékenysége a honvédelmi ingatlanok üzemeltetése, őrzés-védelme volt, emellett speciális honvédelmi célokat szolgáló informatikai fejlesztési, szolgáltatási tevékenységeket látott el. Közszolgáltatást nem végzett. A társaság 2000-től minősített NATO-beszállító.

Az ÁSZ megállapította, hogy a HM EI Zrt. - a törvényi előírás ellenére - nem rendelkezett a beszámoló készítését megalapozó könyvvezetés és bizonylatolás részletes szabályait rögzítő számlarenddel, ezért a pénzügyi-számviteli feladatellátás és a vagyonnyilvántartás nem volt szabályozott, és nem volt szabályszerű. Számlarend hiányában a bevételek, ráfordítások, az immateriális javak és tárgyi eszközök állománya növekedési tételeinek, valamint az értékcsökkenés főkönyvi elszámolása nem volt szabályszerű. A vagyonnyilvántartás értékelése alapján a vagyongazdálkodás sem volt szabályszerű.

A megállapított szabálytalanságokkal összefüggésben az ÁSZ a HM EI vezérigazgatójának két javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - olvasható a számvevőszék közleményében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×